Nadenken over bouwen

Vlaming blijft fout bouwen

De Vlaamse bouwinspectie heeft vorig jaar 2.902 processen-verbaal moeten opstellen omdat de Vlaming nog te vaak te hoog, te groot of te diep bouwt. Een stijging van 15 procent in vergelijking met vijf jaar geleden.
Dat bouwheren en particulieren in Vlaanderen wel eens graag improviseren met bakstenen, blijkt uit een nieuw handhavingsrapport van de dienst Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO). Werken zonder een vergunning blijft de meest voorkomende fout (2.173 pv’s). Andere veel gemaakte inbreuken: een huis opdelen in te veel appartementen of kamerwoningen (339 pv’s) en het ophogen van de bouwgrond (567 pv’s).

Antwerpen vaakt is de fout

Vooral in de provincies Antwerpen (747), Oost-Vlaanderen (631) en West-Vlaanderen (630) moest de politie ingrijpen. Maar ook in Limburg (413) en Vlaams-Brabant (481) zijn er vorig jaar meer inbreuken dan normaal vastgesteld.

Vorig jaar hebben de Vlaamse bouwinspecteurs 1.260 stakingsbevelen opgelegd, een record. “We proberen een zo preventief mogelijk beleid te voeren”, zegt Thomas Pollet, woordvoerder van bevoegd Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA). “Dat doen we vooral door bouwwerven zo snel mogelijk stil te leggen. Op die manier voorkom je meer ellende.”

Zware straf

Wie een bouwovertreding begaat, is al snel 5.000 euro kwijt.

Bron: De Gazet van Antwerpen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in