Bouwwerken
Coronavirus / COVID-19

Veel meer afwezigheden op werven: Confederatie Bouw vraagt wettelijk kader sneltests en opnieuw 7-daagse quarantaineperiode

Uit een enquête van de Confederatie Bouw blijkt dat driekwart van de bouwbedrijven aangeeft dat het aantal afwezigheden op de werkvloer de afgelopen maand is toegenomen als gevolg van de tweede coronagolf. Daaruit volgt dat 6 op de 10 bouwondernemingen het momenteel niet makkelijk hebben met het respecteren van de uitvoeringstermijnen. Daarom vraagt de Confederatie Bouw twee zaken: een terugkeer naar de quarantaine van 7 dagen en het uitwerken van een wettelijk kader voor sneltests.

74% van de bouwondernemingen merkt de afgelopen maand meer afwezigheden op bij haar arbeiders en bedienden, zo geeft een enquête van de Confederatie Bouw aan waaraan 423 aannemers hebben deelgenomen. 60% komt daardoor in de problemen met het respecteren van de uitvoeringstermijnen, waarvan nagenoeg de helft in zware problemen. 45% van de bouwbedrijven heeft nu ook te kampen met matige tot sterke bevoorradingsproblemen. Tot slot blijkt uit de enquête dat 63% vandaag de dag minder contacten heeft voor nieuwe opdrachten en markten.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De tweede golf van het coronavirus beukt hard in op onze sector. Op korte termijn zijn de knipperlichten van oranje naar donkerrood gegaan. Dankzij het protocol dat vakbonden en werkgevers in mei afsloten en dat tal van veiligheidsverplichtingen bevat, kan de bouw, in vergelijking met maart en april van dit jaar, veel meer aan de slag blijven.”

Allereerst pleit de Confederatie Bouw ervoor om de quarantaineperiode terug te brengen naar 7 dagen (met test op de 5de dag) in plaats van 10 dagen (zonder test) nu. Daarnaast moet er snel een wettelijk kader komen voor sneltests, zodat iedereen snel kan zien of hij al dan niet getroffen is door Covid-19 en dus al dan niet aan het werk kan blijven. Positief is in ieder geval dat er opnieuw een soepele regeling voor de tijdelijke werkloosheid wegens corona ingevoerd werd.

Bron: Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in