Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Vandersanden Group bekroond met Worldwide Brick Award

De jaarlijkse Brick Awards zijn één van de oudste en meest gerespecteerde design awards in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 reikte de Brick Development Association (BDA) ze al voor de 35e keer uit. Uit meer dan 300 inzendingen werd Vandersanden Group samen met 5 andere kandidaten genomineerd in de categorie “Worldwide Brick Award”. Met het project Raakspoort in Nederland werd Vandersanden Group tot winnaar uitgeroepen.
Op 8 januari vond de officiële overhandiging van de Award plaats in de fabriek te Hedikhuizen (NL). De uitreiking gebeurde in aanwezigheid van de BDA en het Duitse architectenbureau Bolles + Wilson uit Münster.
 

Het winnende project

Een stadhuis en een bioscoop, 2 types van gebouwen die op het eerste zicht niet bij elkaar passen. En toch zijn ze in Haarlem ondergebracht in één complex, Raakspoort. Architecten Bolles+Wilson uit Münster (DE) ontwierpen het nieuwe gebouw met de klokkentoren. Volgens de negenkoppige jury verdiende Raakspoort de onderscheiding omwille van de samensmelting van het gebouw met zijn omgeving en de rijkdom aan innovatie in de detaillering van het metselwerk. “De karakteristieke eigenschap van baksteen komt hier zeer goed tot zijn recht. De gedetailleerde gevelvlakken die tegenover elkaar staan en de mooie lichtinvallen zorgen voor een steeds wisselende kijk op het project,” legt de jury uit.
De Viola handvormgevelsteen is de enige baksteen die verwerkt is in het gebouw. Maar door het gebruik van meerdere voegkleuren en uniforme en reliëfverbanden geeft het resultaat verschillende effecten.
 
Het project blikt terug op een lange planning. Het duurde meer dan 10 jaar om van een weloverwogen gemeentelijk masterplan en herzieningen tot een finaal geheel te komen. In oktober 2011 opende Raakspoort zijn deuren. Commercieel directeur van Vandersanden Group, Wilfried Lenaers: “Een mooi voorbeeld van hoe de juiste keuze van gevelsteen in combinatie met creatief metselwerk kan resulteren in een schitterend architecturaal design.”
 

Projectgegevens

Raakspoort, Haarlem: Stadhuis en bioscoop
Architect: Bolles + Wilson (Interieur: Doll Architecten, NL)
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Haalemmermeer BV
Gevelsteen: 13. Viola WF
Oppervlakte: 18.500 m²

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in