Bouwwerken
Coronavirus / COVID-19

Vanaf 4 mei mag er weer binnenshuis gewerkt worden.

Nathalie Muylle, Federaal minister van Werk en Economie heeft het standpunt van Bouwunie bevestigd: aannemers mogen vanaf maandag 4 mei weer binnenshuis werken in bewoonde gebouwen. Hierover was een grote verwarring opgetreden. De FAQ die het crisiscentrum gisteren online zette, bevatte namelijk andere informatie dan het Ministerieel Besluit dat op vrijdag gepubliceerd werd.

Bouwunie reageerde onmiddellijk met de vraag om het Ministerieel Besluit correct toe te passen en voor rechtszekerheid te zorgen voor de bouwondernemers. “We zijn tevreden dat er op de valreep bevestiging is gekomen voor onze ondernemers. Vanaf morgen kan de bouw terug aan de slag, ook binnenshuis in bewoonde gebouwen. Deze juridische analyse van Bouwunie werd eerder al gecommuniceerd als enige correcte en wettelijke toepassing van het Ministerieel Besluit”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Volgens de FAQ van het crisiscentrum kon de bouw niet aan de slag in bewoonde gebouwen. Bouwunie heeft steeds gesteld dat het Ministerieel Besluit moest toegepast worden. Daarin staat geen verbod voor de bouwsector om vanaf maandag 4 mei ook binnenshuis in bewoonde gebouwen te werken. Uiteraard moeten daarbij de veiligheidsmaatregelen die voorzien worden in de generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, en de maatregelen die beschreven worden in het ontwerp van protocol dat werd afgesloten tussen de werkgeversorganisaties in de bouw en de algemene centrale-ABVV, gerespecteerd worden.

Bouwunie betreurt de verwarring en late overheidscommunicatie van de voorbije dagen, maar is tevreden dat er nu wel eindelijk klaarheid en rechtszekerheid is gecreëerd. De beroepsvereniging vraagt het Crisiscentrum om de FAQ snel aan te passen zodat er geen onduidelijkheid meer bestaat.

 

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in