Nadenken over bouwen

Van sleutel-op-de-deur naar strowoning

Toen de eigenaars van deze woning hun bouwplannen vorm gaven, hadden ze initieel niet de bedoeling om met strobalen te bouwen. Met een beperkt budget hadden ze enkele sleutel-op-de-deur-firma’s gecontacteerd en vastgesteld dat hun programma moeilijk te realiseren was. “Via familie kwamen ze in contact met het strobalenverhaal,” zegt architect Peter Vos van BARCHI. Waarna een heel natuurlijk bouwavontuur begon.

“Nadat de bouwheren zich goed geïnformeerd hadden, hebben ze uiteindelijk volledig voor deze techniek gekozen, waar ik – eerlijk gezegd – erg gelukkig om ben,” zegt Peter Vos. De bouwheer wilde graag een goed geïsoleerde woning, gebouwd met natuurlijke materialen. Het bouwterrein maakt deel uit van een verkaveling, maar grenst langs achter aan een natuurgebied. Dat leverde echter geen bijzondere voorschriften op. De bouwheer, een gezin met twee kinderen, wilde verder graag een grote leefruimte, een bureauruimte, 3 slaapkamers en een badkamer. De curve in de voorgevel van het nieuwe huis is er gekomen na een hele specifieke vraag van de bouwdame, die een organische vorm in de gevel wilde zien terugkomen.

 

Ruime terrassen

De architect stelde voor om in het ontwerp rekening te houden met het achterliggende natuurgebied, zodat de bewoners vanuit hun woning optimaal konden genieten van de groene omgeving. “Daarom plaatste ik de leeffuncties op de eerste verdieping zodat je echt rondom rond van de natuur buiten kunt genieten. Aan de buitenzijde van de leefruimtes zijn ook ruime terrassen voorzien, zodat je bij mooi weer vanuit de keuken ook naar buiten kunt. De slaapkamers verhuisden we naar het gelijkvloers.”

 

Glas en hout

De opbouw van deze woning is dezelfde als bij alle strobalen woningen: om de 4 meter zijn er spanten die de vloeren en het dak dragen, en tussenin zijn de spanten opgevuld met stro of glas. Deze woning heeft opvallend veel glas, op vraag van de klant. In de tussenseizoenen zorgt het vele glas voor opwarming van de leefruimtes. Door de grote dakoversteken wordt in het zomerseizoen vermeden dat het glas oververhit geraakt. Zowel op het gelijkvloers als op de verdieping liggen houten vloeren, maar op de verdieping is wel gewerkt met akoestische isolatie omdat de slaapkamers beneden liggen: op de planken liggen kepers, die aan de onderkant voorzien zijn van een akoestische isolatie. De ruimte tussen de kepers is opgevuld met leem en daarop ligt de uiteindelijke vloerafwerking.

 

Lemen binnenwanden

“We kregen van de eigenaars een budget, waar we dan naartoe gewerkt hebben. Ook hier deed de bouwheer enorm veel werk zelf: van het opvullen van dak en wanden met stro tot het afwerken van de vloeren. De bouwdame heeft zelfs de binnenwanden zelf geleemd, met veel zin voor perfectie.” De bouwwerken werden ‘tussendoor’ uitgevoerd door de eigenaars en duurden daarom anderhalf jaar. Tijdens de werken woonden de bouwheer en zijn gezin elders en bleven zij hun dagdagelijkse job verder uitvoeren. Plannen en budget werden in de loop van het bouwproces wel bijgesteld, maar enkel in functie van wat goed was voor de constructie. Uiteindelijk komt de prijs voor een dergelijk huis neer op ongeveer 400 euro per m², zowat de helft van het bedrag voor een traditioneel bakstenen huis.

 

Energievoorzieningen

De woning wordt verwarmd via een condenserende gaswandketel en ventilo-convectoren - convectoren met ingewerkte luchtblazers - die de warmte over de woning verdelen. Het warm water zal in de toekomst via een zonneboiler verwarmd worden. Het huis is gewoon op het klassieke elektriciteitsnet aangesloten. De vloeropbouw kreeg bijzondere aandacht: kepers op een kokosmat, opvulling met rotswol, hierop een mdf-plaat, dan een rotswolplaat tegen contactgeluiden en een OSB-plaat. Hierop komt later nog een planken vloer. Verder scoort het huis nog steeds beter dan de gewone EPB-woning, ondanks de aanwezigheid van grote glaspartijen. “Door het feit dat de strobalen zó goed isoleren, kunnen we het ons permitteren om te overdrijven met glas,” knipoogt architect Peter Vos. Door de grote dakoversteken is er ook geen gevaar voor oververhitting.
De bewoners zijn enthousiast, ook al is het huis nog niet volledig afgewerkt: tevreden over het strobalen huis én tevreden over het uitzicht van op de eerste verdieping.

De reportage verscheen in het Belgisch Budget Bouwboek 2009

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in