Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd

Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig, dankzij Iluzo van Wienerberger. Deze gevelsteen combineert de voordelen van metselen met traditionele mortel met de homogene look van gelijmd metselwerk. En dit zonder verlies aan rendement op de werf.

Metselen met dunne voeg, de fijne lijn van vakmanschap

Het lijmen en dunmetselen van gevelstenen is ontegensprekelijk een trend bij architecten en bouwheren. Deze metselmethodes hebben dan ook talrijke voordelen. Door het ontbreken van zichtbare voegen vertonen de gevelstenen een zeer nauw aansluitend effect, wat het massieve en homogene karakter van de gevel sterker benadrukt. Andere voordelen zijn dat er geen opvoegwerk meer nodig is, wat een extra bewerking en dus ook tijd en kosten bespaart. Doordat de stenen niet opgevoegd worden, veroudert de gevel op uniforme wijze, zonder verkleuring van de tussenvoeg. Daarnaast is het resultaat onmiddellijk zichtbaar.

Het realiseren van metselwerk met dunne voeg is echter niet eenvoudig. De vakman weet er alles van. Wienerberger heeft daarom de steen ontwikkeld die de esthetische voordelen van gelijmd metselwerk combineert met de verwerkingsvoordelen van de klassieke metselmethode.

Eenvoudig en tegelijk ingenieus concept

De Iluzo gevelsteen is beschikbaar in moefen-formaat (238x88x48 mm). Deze lange platte vorm is zeer efficiënt in te vlijen en geeft door zijn lengte een moderne look aan het gevelvlak.
Door de uitholling in het legvlak van de steen blijft een gewone mortellaag van 12 mm mogelijk en is er voldoende bewegingsvrijheid om de stenen perfect vlak en gelijk te leggen. Vooraan blijven de stenen echter maar ± 4 mm van elkaar
gescheiden, waardoor de look van gelijmd metselwerk bereikt wordt.
De twee steunvoetjes zorgen ervoor dat de overtollige mortel een uitweg vindt en geven extra steun aan de steen.
Doordat de helft van de stenen een rand heeft aan de linker kopkant en de andere helft een rand aan de rechter kopkant, zijn er geen speciale hoekstenen nodig. Daardoor kan de metser sneller werken, hoeft hij niet te zoeken naar een speciale hoeksteen en heeft hij geen verlies aan onbruikbare hoekstenen.
Er wordt gewerkt met traditioneel gereedschap en er zijn geen bijkomende moeilijkheden qua verwerking.

Meer info: Wienerberger

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in