Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Te ontdekken op Bouwinnovatie

Iedereen die zijn (ver)bouwplannen een boost wil geven na een winterpauze, kan vanaf vrijdag 30 januari inspiratie opdoen op de beurs ‘Bouwinnovatie’ in de Hasseltse Grenslandhallen. Deze 27ste editie staat in het teken van isoleren en ventileren. Wij blikken al vooruit op enkele fabrikanten die tijdens de beurs hun nieuwigheden voorstellen.


Geïntegreerde zonnepanelen

Almaar meer mensen kiezen voor de energietechnologie van fotovoltaïsche zonnepanelen, en het uitzicht van zulke plompe panelen nemen ze er dan maar bij. Koramic, de kleidakpannentak van bouwmaterialenproducent Wienerberger, stelt tijdens Bouwinnovatie esthetisch verantwoorde zonnepalen voor, die geïntegreerd zijn in de Koramic kleidakpannen. Het innovatieve en revolutionaire KoraSun-concept is ontwikkeld met het oog op een perfecte architecturale integratie. Speciaal hiertoe ontwikkelde draagpannen uit gebakken klei ondersteunen de zonnepanelen, zodat ze netjes in het dak kunnen worden ingewerkt. Het extreem dunne en ultralichte polyurethaan kader van de zonnepanelen sluit naadloos aan op de kleidakpannen en zorgt voor een perfecte regendichtheid.


Amico: onzichtbare propaangastank

Amico is de dubbelwandige en ondergrondse propaangastank van Eurogas, die perfect onzichtbaar is en gemakkelijk te integreren is in de tuin. De Amico-tanks zijn uitgerust met een dubbele wand uit kunststof die als een hermetisch cocon de gastank beschermt tegen externe aantasting door corrosie, zwerfstromen, de inwerking van chemische stoffen en micro-organismen. Ook bij omgevingsbrand kan er geen opwarming gebeuren. Dankzij de dubbele wand is er geen kathodische bescherming meer nodig, waardoor niet alleen een jaarlijkse keuring wordt uitgespaard, maar ook de tienjaarlijkse vernieuwing van deze kathodische bescherming. Bovendien laat deze extra wand toe om op een eenvoudige wijze de tankwand te inspecteren door middel van een camerasonde. Ook roestvorming of water worden meteen ontdekt.


Hernieuwbare Lambrechts €nergy

Lambrechts €nergy is de nieuwe poot onder Lambrechts, de Limburgse groothandel in water en warmte. Het bedrijf kan bouwen op meer dan 60 jaar continuïteit van het gezond groeiende Lambrechts nv in combinatie met een uitgebreide productervaring en logistieke draagkracht. Het 10 000 m² grote Lambrechts magazijn zal ook de logistieke basis zijn voor Lambrechts €nergy. “Onze activiteiten vormen een innovatieve uitdieping van de basisactiviteiten van Lambrechts nv”, aldus de verantwoordelijke manager Juliaan Lejeune. Lambrechts €nergy staat met een team van ervaren specialisten klaar om de klant bij te staan in zijn keuze van hernieuwbare energietechnieken, met focus op fotovoltaïsche zonne-energie.


Warmtekrachtkoppeling bij Viessmann

Met de overname van het Duitse bedrijf ESS haalt Viessmann een betrouwbare expert in warmtekrachtkoppeling in huis. Het nieuwe serviceconcept is sinds 1 januari 2009 van kracht voor ondernemingen met een jaarlijks stroomverbruik van minstens 120 000 kWh en een gasverbruik van 415 000 kWh. Recente studies tonen aan dat er in België een aanzienlijke markt is voor warmtekrachtkoppeling.


Lücking snelbouwblokken bij Nelissen

Steenfabrieken Nelissen heeft nu ook de gebakken binnenmuurstenen van het Duitse familiebedrijf Lücking in zijn aanbod opgenomen. Hun uitgebreide gamma biedt zowel metselblokken als blokken om te verlijmen. De kwaliteit van de blokken wordt gedurende het hele productieproces gecontroleerd. De afmetingen, vorm en drukvastheid voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van een moderne baksteenproductie. De perforatie en poreusheid zorgen voor een uitstekende warmte-isolatie. Bijgevolg is het product ideaal voor een gezonde, ecologische en goed geïsoleerde woning.


Opwaardering verwarmingsketel bij Thuis Best

Bouwbedrijf Thuis Best probeert zijn steentje bij te dragen om een beter leefmilieu mogelijk te maken. Thuis Best houdt van een aanpak die op nut en bruikbaarheid gericht is. Het bedrijf mikt op woningen die in de basis de belangrijkste onderdelen van energiezuinig bouwen en leven in zich dragen: een degelijke isolatie gecombineerd met een duurzame en zuinige verwarmingsinstallatie. Met een isolatiepakket dat de woning een K-waarde oplevert van ongeveer 39 en een E-peil dat overwegend lager ligt dan 85, helpt Thuis Best de bouwer een goed eind op weg met een duurzame woning. Deze waarden worden bovendien gunstig beïnvloed door de woning te verwarmen op een lage temperatuur. Daarom biedt Thuis Best de bouwer tijdens Bouwinnovatie een opwaardering van de verwarmingsketel met weersafhankelijke regeling en vloerverwarming aan, en dit geheel gratis. De bouwer beslist uiteraard zelf of hij nog een stapje verder wil gaan. In overleg met de installateur van Thuis Best kan de verwarmingsinstallatie verder geoptimaliseerd worden.


Vasco: designradiatoren en vloerverwarming

Op zijn stand op Bouwinnovatie 2009 schuift Vasco twee troeven naar voren: designradiatoren en vloerverwarming. De vraag naar vloerverwarming is de laatste jaren enorm toegenomen. Gelijkmatige warmteverdeling, het ontbreken van tocht of stofcirculatie en een daling van het brandstofverbruik zijn immers interessante voordelen voor dit type verwarming. Voor een optimaal warmte- en wooncomfort raadt Vasco echter een combinatie van vloerverwarming en designradiatoren aan. Beide systemen zijn mooi complementair. Op Bouwinnovatie pakt Vasco in primeur uit met de gloednieuwe verticale designradiator, Zen. Een radiator met een zacht en verfijnd karakter. Het materiaal zelf, maar ook de afgeronde zijprofielen en de minimale verticale groeven versterken dat effect. De radiator wordt een elegant, rustgevend element in de eigentijdse badkamer waar warmte en ontspanning centraal staan. Tevens pakt Vasco uit met de twee nieuwe regelingen voor het Vasco vloerverwarmingssysteem. De combinatie van beide regelingen resulteert in een weersafhankelijke werking, mét de mogelijkheid om elke ruimte apart te sturen.


Balkonbeglazing van Solarlux

Met de balkonbeglazing van Solarlux kan men meer ruimte creëren om te benutten op het balkon. Dit systeem staat synoniem voor weersonafhankelijk van de natuur genieten. Bij slecht weer en wind kan de beglazing gesloten worden, terwijl de beglazing in de zomer opengezet kan worden om te genieten van de zonnestralen. Bovendien zorgt dit systeem ervoor dat op verwarmingskosten wordt bespaard, want de balkonbeglazing fungeert in de winter als verwarming. Tevens beschermt het volglas beglazingssysteem SL25 tegen geluidsoverlast. Daarnaast staat Solarlux bekend om zijn praktische vouwwanden die het mogelijk maken om een ruimte maximaal open te stellen of af te sluiten. 


Voegloos metselwerk met Vandersanden Zero

Steenfabrieken Vandersanden heeft met Zero een nieuwe gevelsteen ontwikkeld om op een eenvoudige manier een strak gevelbeeld te creëren. De innovatie laat immers toe om met klassiek metselwerk een voegloos uitzicht te krijgen. Dat is een sterke troef voor het gebruik van gevelsteen in een moderne architectuur. Naast het strakke uitzicht van pure baksteenkleuren, biedt Zero nog enkele andere voordelen. Zo is werken met Zero kostenbesparend aangezien er niet gevoegd dient te worden en de gevel sneller klaar is. Bovendien is de wand duurzamer omdat steen sterker is dan voegmortel. Aannemers die voor het eerst met de nieuwe gevelsteen werken, kunnen uitleg krijgen van een technisch adviseur bij de opstart van de werf. 


Energieroute

De focus van Bouwinnovatie ligt dit jaar op alles wat de markt te bieden heeft op vlak van isoleren en ventileren. De beursbouwers stippelden een speciale isolatie- & ventilatieroute uit langs alle standhouders in dit marktsegment. Op standnummer 243 van Steunpunt Duurzaam Bouwen en Provincie Limburg krijg je alle neutrale informatie over isoleren en ventileren. Bovendien kan iedereen zijn of haar bouwplan voorleggen aan deze mensen voor een neutraal advies of om te zien of uw woning voldoende geïsoleerd en geventileerd is.


Praktisch

De beurs vindt plaats in de Grenslandhallen aan de Gouverneur Verwilghensingel 70 in Hasselt. Op vrijdag 30 januari vindt van 15-21 uur de ouverture plaats. Zaterdagen 31 januari en 7 februari en zondagen 1 en 8 februari loopt Bouwinnovatie telkens van 10 tot 19 uur. Op maandag 2 februari is de beurs geopend van 13 tot 20 uur, op vrijdag 6 februari van 13 tot 21 uur. Toegang kost 7 euro. Kinderen mogen gratis, voor hen is ook opvang voorzien.

Meer info: Bouwinnovatie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in