Nadenken over bouwen

Systemen in betonbouw

Om te bouwen in beton kun je kiezen uit verschillende systemen. Als je geen gebruik maakt van prefab elementen, is een bekisting op de werf, die ter plaatse volgestort wordt met beton het meest voor de hand liggende systeem. Je kan gebruik maken van tijdelijke bekisting voor betonbouw maar er bestaan ook bekistingsystemen die permanent zijn en na het volstorten een andere functie krijgen.

Tijdelijke bekisting

Betonbekisting bestaat uit verschillende materialen, gaande van houten tot stalen bekisting en de laatste decennia is een opmars van kunststof op te merken. Over het algemeen dient de te storten constructie volledig uitgelijnd te worden met het bekistingsysteem, en na het storten kunnen de wanden verwijderd worden.

  • de kosten van tijdelijke bekisting hangen sterk af van het gebruikte materiaal
  • de snelheid van uitvoering voor bekistingwerken is eveneens afhankelijk van het gebruikte systeem en het materiaal van het systeem. Stalen bekisting vergt een zwaarder kraansysteem bijvoorbeeld dan kunststof.
  • Houten bekisting is makkelijker aanpasbaar aan speciale eisen, maar vraagt dan ook weer meer tijd om het gewenste resultaat te verkrijgen (creatieve eisen maar ook speciale nutsvoorzieningen)
  • De bekiste constructie is klaar voor gebruik. Verdere afwerking is niet noodzakelijk en het zogenaamde zichtbeton wordt alsmaar vaker gebruikt

Insulated Concrete Form (ICF)

Dit bekistingsysteem valt het best te beschrijven als een soort legoblokken techniek. Het systeem kan op een zeer eenvoudige manier opgebouwd worden. De blokken zijn vervaardigd uit een kunststof die vaak wordt behandeld voor waterbestendigheid alsook anti-insecten. In tegenstelling tot een tijdelijke bekisting, die na het storten weer kan worden opgebroken en hergebruikt, blijft het ICF systeem staan en vervult het een tweede rol als dubbele extra isolatie. Het is aan de eindgebruiker de keuze hoe de gevel en binnenmuur verder af te werken.

  • Na de betonstorting kan de luchtvochtigheid een lange tijd aanhouden tot de beton tot ‘rust’ gekomen is
  • Indien het gebruikte kunststof materiaal niet bewerkt is op voorhand is waterdichtheid en bescherming tegen insecten een mogelijk probleem, vooral voor de buitenwand
  • Een ICF wand is een pak dikker dan een gewone bekistingwand maar heeft nog betere isolatiewaardes

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in