Nadenken over bouwen
Strobouw met gebogen dak
Architect Henk Van Aelst ontwierp in Heist-Op-Den-Berg een strohuis met een aparte dakstructuur. Het huis is niet – zoals de meeste huizen van stro – gebouwd om basis van een houtskelet. De architect koos voor een zelfdragende boog voor de dakconstructie. Wij mochten alvast een kijkje nemen.
“Het uitgangspunt voor dit huis van stro was het creëren van een compacte, flexibele en ecologische woning met verwijzingen naar de oudheid,” vertelt architect Henk Van Aelst. “Een stroboog bleek hieraan te voldoen. De zelfdragende boog past de ideale kettinglijn - gekend van de architect Antonio Gaudí – toe en heeft daardoor geen houtskelet ter ondersteuning nodig.” Het was eigenaar Mathias Cleiren die de hulp van architect Henk Van Aelst inriep. Samen met aannemer Jamabo en ingenieur Filip Bronchart legt het bouwteam de laatste hand aan de strowoning.
Open interieur
“Dit is de eerste zelfdragende stroboog woning in Vlaanderen. Het huis zou zelfs de grootste van Europa zijn in zijn soort,” stelt architect Van Aelst. Het zelfdragende dak zorgt in elk geval voor een flexibel indeelbare binnenruimte. Inkom, slaapkamers en badkamer liggen over twee verdiepingen verspreid, aan de noordoost georiënteerde straatzijde. De leefruimte met open keuken grenst aan de zuidwest gelegen tuin.“De leefruimte en keuken zitten in een dubbel hoge ruimte onder het boogdak, met uitzicht op de tuin, de zwemvijver en een schapenwei. Het regenwater wordt in de zwemvijver gereinigd door een rietveld. Naast de stroboog zijn een carport, een berging en een overdekt terras gebouwd.”
Uitgekiende oriëntatie
De woonkamer profiteert van de zuidwest oriëntatie en daglicht schijnt door de dubbel hoge vensters tot diep in de leefruimte. Om oververhitting te voorkomen is er een balansventilatie met miniwarmtepomp, de koeling van het groendak met sedum planten en een plataan achteraan de vensterpartij.“De woning is opgetrokken met lokale en hernieuwbare materialen – stro - die CO2 opnemen tijdens de groei. De buitengevel en het dak bestaan uit geleemde en met traskalk beklede strobalen in jumbo formaat. Hierdoor is de wand dampopen, luchtdicht en goed geïsoleerd. De strobalen in muur, dak en vloer zijn respectievelijk 120 cm, 90 cm en 35 cm dik. Het drievoudig glas is geïsoleerd met argon gas. Op deze manier sluit de geïsoleerde schil mooi en gezond aan.” Om het huis in hele koude periodes toch dat graadje warmer te stoken, gebruiken de bewoners een houtkachel. De elektrische behoefte wordt gedekt met zonnepanelen.
Meer info: Ecologisch architectenbureau Henk Van Aelst - Ecoforum