Financiele aspecten
Bouwwerken
Renoveren

Ruim 1000 sloop- en heropbouwpremies uitbetaald in Vlaanderen

Sinds de start van de sloop- en herbouwpremie op 1 oktober 2018 werden al ruim 1.000 premies uitbetaald door het Vlaams Energieagentschap (VEA). 

Het gaat om een eenmalige premie van 7.500 euro, voor wie een pand sloopt en heropbouwt en geen aanspraak kan maken op het gunstige BTW-tarief van 6 procent zoals in 13 Vlaamse kernsteden het geval is. Vlaanderen voorziet hiervoor een budget van 37 miljoen euro. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: “Blijkbaar zaten heel wat mensen te wachten op deze premie. Nog beter zou zijn om het lagere BTW-tarief voor sloop en heropbouw naar heel Vlaanderen uitgebreid te zien, maar in afwachting daarvan is de sloop- en heropbouwpremie voor vele Vlamingen een mooi alternatief. Het is aan de federale regering om snel een beslissing te nemen over de uitbreiding van het tarief van 6% BTW. Zeker na de coronacrisis zou dit een enorm goede relancemaatregel zijn voor de bouwsector.” 


Verouderd woningpatrimonium


Veruit de grootste stap in de verduurzaming van het woningenbestand zal gebeuren via renovaties aan bestaande woningen. De ambitie is dat iedere woning in Vlaanderen een energielabel A behaalt tegen 2050. Gemiddeld heeft een eengezinswoning nu nog een energielabel E. 
“Maar soms is renovatie echt geen optie voor een deel van dit verouderd woningpark en is slopen en heropbouwen meer aangewezen. Vaak gaat het over oude woningen met een slechte structuur, weinig efficiënt ruimtegebruik, kleine  en niet-aangepaste ruimten, veel bijgebouwen. We merken in Vlaanderen alvast een stijgende trend als het gaat om nieuwe wooneenheden die opgericht worden na sloop van een bestaand gebouw. Sinds 2013 is er een duidelijke stijging aan de gang: van 2193 aangiftes naar 4338 vorig jaar, bijna een verdubbeling.”, stelt Demir.

Duidelijke regionale verschillen


Provinciaal zijn er grote verschillen inzake het aanvragen van de slooppremie. De premie werd het meest toegekend in de provincie Oost-Vlaanderen met 311 dossiers (op 30% van het totale aantal), gevolgd door de provincie West-Vlaanderen met 280 dossiers (27%), Antwerpen met 201 dossiers (20%), Vlaams-Brabant met 153 dossiers (15%). In de provincie Limburg wordt er veel minder gesloopt en heropgebouwd. Amper 78 of 8% van de dossiers komt uit de provincie Limburg. 

Er zijn 8 gemeenten waar er ondertussen meer dan 10 slooppremies werden uitbetaald. Ook deze situeren zich vooral in de provincie Oost-Vlaanderen, met koploper Aalter (24), Laarne (19), Assenede (18), Deinze (17), Evergem (16), gevolgd door Ieper (13) in West-Vlaanderen en Scherpenheuvel-Zichem (12) en Aarschot (11) in Vlaams-Brabant. 


Vraag tijdig uw sloop-en herbouwpremie aan!


De slooppremie moet u altijd aanvragen binnen de 3 maand na de aanvraag van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. U hoeft dus niet te wachten op de ontvangst van de effectieve sloop- en herbouwvergunning om je slooppremie aan te vragen. U vraagt de premie aan via de website van het VEA.


Slooppremie loopt nog tot eind 2020


U kan als particulier een premie van 7500 euro krijgen voor de afbraak van één of meer gebouwen gelegen in het Vlaamse Gewest en de herbouw van één of meer woningen of een appartementsgebouw die ermee gepaard gaat. Enkel projecten voor sloop- en herbouw waarvoor een omgevingsvergunning is ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2020 komen in aanmerking voor deze premie. Wie nog plannen heeft voor sloop- en heropbouw stelt deze dus het best niet meer te lang uit. 

Meer informatie en aanvraag slooppremie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in