Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

PLS Lambda: beter isolerende keramische bouwblok

Wienerberger zorgt letterlijk en figuurlijk voor een omwenteling in de bouwwereld met zijn nieuwe PLS Lambda keramische bouwblok. Dankzij het 90° draaien van het perforatiebeeld legt de bouwblok een betere isolatiewaarde voor, terwijl de draagkracht ongewijzigd blijft.
Het perforatiebeeld van de PLS Lambda loopt niet langer in de breedterichting, maar in de lengterichting. Het draaien van het perforatiebeeld wijzigt niets aan de perforatiegraad, de druksterkte van de blokken blijft dus behouden. Wat wel wijzigt is de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambdawaarde. De lambdawaarde (λui) bedraagt slechts 0,185 W/mK, waardoor het isolerend vermogen is toegenomen.
Verlijmd metselwerk met PLS Lambda binnenmuurstenen maakt deel uit van de isolatieschil. Heel wat bouwknopen worden EPB-aanvaard volgens basisregel 1, wanneer het binnenmetselwerk uitgevoerd wordt met PLS Lambda.
 

Weg met bouwknopen

Tussengevoegde isolerende delen hoeven niet langer voorzien te worden, terwijl de draagkracht van de keramische binnenmuren behouden blijft. Bovendien kan bespaard worden op de isolatiedikte. Zo biedt de PLS Lambda een budgetvriendelijke oplossing voor de meeste bouwknopen. Het Porotherm Lijm-Systeem van Wienerberger betekent op zich al een grote stap vooruit qua rendementswinst vanwege de eenvoud van de techniek, de snellere afwerking (minder bouwvocht) en de milieuvriendelijkheid (minder waterverbruik, minder bouwafval). Daarnaast heeft de PLS Lambda binnenmuursteen een lengte van 500 mm. Op dezelfde tijd en met hetzelfde aantal handelingen kunnen dus grotere oppervlaktes verlijmd worden, wat het rendement ten goede komt.

Voordelen voor de architect

De voordelen voor de architect zijn legio: detaillering, meetstaten, lastenboeken, ... Alles verloopt een stuk eenvoudiger omdat minder materialen nodig zijn. Verder is de uitvoeringskwaliteit verzekerd en geniet de architect van meer ontwerpvrijheid dankzij de behouden draagkracht. Daarnaast bereikt hij met een zelfde wandopbouw een betere isolatiewaarde.
 

Voordelen voor de aannemer

Voor de aannemer vergt het gebruik van de PLS Lambda minder werfvoorbereidingen, aangezien tussengevoegde isolerende delen niet langer nodig zijn. De uitvoering is meteen ook een stuk gemakkelijker. Dat betekent eenvoudigere coördinatie, dus minder kans op fouten. Dankzij het lijmsysteem verloopt alles bovendien sneller, eenvoudiger en goedkoper. Kortom, het is een win-win-win verhaal.
 
Meer info: Wienerberger

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in