Opgelet voor waterschade door dooi
De dooi is aangetreden in ons land. Eindelijk, volgens sommigen, jammer genoeg volgens anderen. Zeker is wel dat de dooi grote problemen met zich mee kan brengen: waterlekken. Daarvoor waarschuwen alvast enkele verzekeraars.
Loodgieters weten het wel: langdurige vorst kan schade veroorzaken aan waterleidingen en verwarmingsinstallaties. Zij verzuipen dan ook nu al in het werk door alle slecht voorbereide landgenoten die moeten vaststellen dat de waterleiding bevroren of gesprongen is en dat de verwarming niet meer werkt.
Eens de dooi is ingetreden worden de problemen nog pertinenter: weinig gebruikte waterleidingen in en buiten huis, of in niet (vaak) verwarmde woningen zoals vakantiehuizen en studentenkoten kunnen dan beginnen lekken.
De verzekeraars raden aan om alle niet verwarmde vertrekken waar waterleidingen liggen tijdens de eerste dooidagen te controleren.
Wat dekt de brandverzekering?
De brandverzekering vergoedt waterschade als gevolg van een gesprongen leiding of een defecte installatie op voorwaarde dat de juiste preventiemaatregelen werden getroffen. Wie buitenleidingen niet isoleerde, is er dus aan voor de moeite.
Wie wél alle voorzorgsmaatregelen nam, maar toch getroffen werd kan ook de schade vergoed zien die het lek veroorzaakte aan vloeren, muren en plafonds en, als ook de inboedel is verzekerd, aan meubelen of andere goederen.
Niet vergoed
Het herstellen of vervangen van de kapotte leiding of installatie valt traditioneel buiten de dekking.
Wat te doen bij een lek?
Wie schade heeft, kan best zijn verzekeraar snel verwittigen en maatregelen nemen om erger te voorkomen. Neem foto's van de schade en van de oorzaak, en vraag alvast bestekken op bij firma's of leveranciers voor de herstelling of vervanging van de goederen. Dat alles kan dan aan de verzekeraar worden bezorgd.
Bron: Het Laatste Nieuws