Financiele aspecten
Bouwen en de wet

Ontwerp van sectoraal akkoord: extra steun voor bouwkmo’s

Auteur: Bouwunie

Bouwunie bevestigt dat de werkgevers en werknemers vannacht tot een ontwerp van sectoraal akkoord zijn gekomen. “Het was een lange oefening, maar we zijn geland met een correct akkoord dat de koopkracht van de arbeiders aanzienlijk doet stijgen én ook de kmo-werkgevers ondersteunt’, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens

Zo is er vanaf 1 december een loonsopslag van 0.4 procent voor alle arbeiders in de bouw. Daarnaast krijgen de bouwarbeiders een eenmalige premie in de vorm van een ecocheque van 130 euro en een basiscoronapremie van 150 euro toegekend.

Voor arbeiders tewerkgesteld in bedrijven die in 2020 geen verlies hebben gemaakt komt er een extra coronapremie van 150 euro. De kmo-werkgevers kunnen rekenen op een nieuw systeem van terugbetaling van loonkost wanneer ze de arbeiders opleidingen laten volgen. Jean-Pierre Waeytens: “Dit ligt volledig in lijn met de eisen van het Vlaams opleidingsverlof, waarbij de werkgever het volledige bedrag van het VOV krijgt terugbetaald. In vele gevallen zal er zelfs een supplement bijkomen. De kmo’s worden bovendien volledig ontlast van de administratieve rompslomp. Dit is voor vele ondernemers een belangrijke steun om hun mensen opleidingen te laten volgen.”

Bouwunie zal dit ontwerp van akkoord nu intern ter goedkeuring voorleggen aan de sociale commissie en haar raad van bestuur.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in