Nadenken over bouwen

Ontdek de nieuwste bouwmethodes

Prefab bouwen wint razend snel aan populariteit. Die groeiende interesse biedt ook ruimte voor nieuwe systemen. Zowel in houtbouw als in staalbouw zijn er enkele nieuwe bouwmethodes die hun specifieke voordelen hebben.

PBM Block: houten bouwblokken

De massieve houten blokken laten toe dragende binnen- of buitenmuren op te trekken. De 60cm lange blokken worden in verband gestapeld en vervolgens via schroeven aan elkaar verankerd. De blokken laten toe snel en droog te bouwen. Aangezien er geen droogtijd voor cement gerespecteerd moet worden, kun je de wand op één dag tot op volledige hoogte optrekken. Een ietwat handige Harry realiseert op 2 à 3 weken een volledige ruwbouwstructuur voor een woning.
De houten blokken bieden alle voordelen die bouwen met hout biedt.

Woobago: hout en bamboe verzoend

Een andere innovatie luister naar de naam Woobago. Voor het concept worden houten balken met behulp van bamboe tot vakwerkliggers gevormd. Die liggers worden onderling met elkaar verbonden en de tussenruimte wordt opgevuld met stro. Woobago biedt dus een nieuwe basis voor strobouw.De bedenkers spelen op het ecologisch concept, want alle materialen zijn recycleerbaar en biologisch afbreekbaar.

Skellet: Meccano voor grote jongens

Skellet is een bouwsysteem dat bestaat uit stalen kokerprofielen en diverse verbindingsstukken. De kruisvormige kokerprofielen worden met elkaar verbonden tot een staalstructuur die vervolgens wordt afgewerkt met plaatmaterialen met daartussen de nodige isolatie. Het systeem leent zich ook voor zelfbouw.

EuroSteelFraming: dun, maar goed geïsoleerd

Traditioneel bouwen betekent dikkere muren om aan de isolatie-eisen te voldoen. Eurosteel Framing is een bouwtechniek met staalframes. De bouwmethode op zich is niet nieuw, wel de geautomatiseerde aanpak. Het ontwerp van de architect wordt in een softwarepakket vertaald naar een productiebestand. Op basis van dit bestand maakt een machine profielen op maat die vervolgens gemonteerd worden tot wanden. Die wanden worden tot slot op de werf tot een geheel gemonteerd. De foutenmarge daarbij bedraagt 0%, aangezien de frames tot op de mm op maat gemaakt zijn.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in