Nadenken over bouwen

Onderhoudskalender – maart

Daar is de lente, daar is de zon,… En dat betekent ook de handen uit de mouwen steken. Niet alleen de tuin vraagt deze maand om aandacht. Na de wintermaanden vraagt ook de gebouwschil om grondige controle- en reinigingswerken. Kwestie van er goed bij te liggen in de eerste zonnestralen.

Gebouwschil

Garagepoort

Controleer het geleidingsmechanisme van de garagepoort. Smeer de wielen van de kantelpoort of de wielen van de secties in het geval van een sectionaal poort.

Kelder of kruipruimte

Controleer de structuur op scheuren of tekenen van vocht of lekkage. Ga verder na of er geen ongedierte in de kelder overwinterde. Heb je hout in deze ruimte kijk dan na of er geen houtetende insecten hun weg vonden.

Zolder

Controleer de zolder op lekkages of ga na of de isolatie nog correct op zijn plaats zit. Ga verder na of vogels of andere dieren hun weg niet vonden om een nest te maken op jouw zolder. Inspecteer tot slot eventuele ventilatieopeningen.  

Dakbedekking

Maak het dak schoon indien nodig. Controleer verder op lekkage of loszittende pannen of leien. Check ook de schoorsteenkanalen en ventilatieopeningen: zitten er geen vogel(nesten) of insecten?   Dakgoten en regenpijpen
Reinig ze en controleer of ze nog stevig bevestigd zijn.  

Ramen wassen

Neem ook de profielen grondig mee na de wintermaanden. Doe opengaande raamdelen ook open en reinig de sponning. Hier hoopt zich het meeste vuil op.  

Reinig zonnepanelen

Of het nu thermische of fotovoltaïsche panelen zijn, het verdient aanbeveling het glas van de panelen te reinigen. Er blijft altijd een minimale laag vuil achter en die heeft een invloed op het rendement. Controleer de voorschriften of aanbevelingen van de fabrikant van de panelen om na te gaan hoe je de panelen het best reinigt. Er bestaan vandaag ook al firma’s die zich toeleggen op deze klus.

Technieken

Afvoeren reinigen

Reinig de afvoerleidingen in keuken en badkamer. Dit kan door er een mengsel van water en natriumbicarbonaat door te gieten. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet. In de badkamer zal je vooral haren uit de leidingen moeten wegplukken. Met deze ingreep verzeker je jezelf van een vlot aflopende gootsteen en vermijd je vervelende geuren.

Boiler ontkalken

Laat de voorraadboiler ontkalken door een specialist. Wanneer je dit jaarlijks doet, houd je het rendement van de boiler optimaal. In heel wat huurcontracten is dit een jaarlijkse verplichting. Laat je de boiler niet ontkalken? Dan is het wel een aanrader hem leeg te laten lopen en bezinksel te verwijderen.

Filter ventilatie reinigen

Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.

Afzuigpunten ventilatie reinigen

Wanneer de ventilatie op hoge stand werkt, zuigt ze veel stof mee uit de ruimte. Een deel van dat stof zet zich af op de afzuigpunten (ventielen). Het reinigen van deze afzuigpunten met een vochtige doek maakt het geheel niet alleen mooier, maar voorkomt ook een snelle stofafzetting in de afvoerleidingen. Let er bij het reinigen op dat je de stand van de ventielen niet wijzigt. Je kunt aan de binnenzijde van het ventiel de juiste positie aangeven met een stift. Zo kun je het ventiel opnieuw corrigeren wanneer het tijdens het poetsen verdraaide.

Interieur

Keukenwerkblad

Inspecteer de naden aan de muur, rond de gootsteen en rond de kookplaat. Is de siliconedichting nog intact? Indien niet, vervang waar nodig.

Rond de woning

Terras

Schrob het terras om mos of algen te verwijderen. Een mengsel van water en bleekwater kan al volstaan. In de handel bestaan ook specifieke mosdodende producten

Grasmaaien

Maai het gazon een eerste keer

Nieuw gazon?

Wil je een nieuw gazon, bereid dan nu de ondergrond voor. Je vindt de nodige tips in onze rubriek ‘Gazon

Verticuteer het gazon

Wanneer zich een viltlaag heeft gevormd tussen het gras, verticuteer je best het gazon. Op die manier zorg je ervoor dat water en meststoffen opnieuw beter in de ondergrond doordringen.

Plant bomen of struiken

Deze maand kun je nog bomen en struiken met blote wortel planten. Later verlaagt de kans dat de plant met succes zal groeien. Planten met kluit blijven dan wel een optie. Die zijn echter duurder in aankoop.

Snoeien

Snoei uitgebloeide bloemen en planten

Auteur: TiM Vanhove – maart 2013

Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in