Nadenken over bouwen

Onderhoudskalender juli

Deze maand staat uw hoofd ongetwijfeld op heel andere dingen dan obligate onderhoudstaken in en om de woning. Wees gerust: het kluswerk voor deze maand is heel beperkt.

Gebouwschil

 • Geen aandachtspunten

Technieken

 • Filter ventilatie reinigen

  Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
 • Voorfilter regenwaterinstallatie reinigen

  Wanneer je een goede regenwaterinstallatie hebt, heeft deze ook één of andere vorm van voorfilter. Wanneer deze filter niet zelfreinigend is, inspecteer je de filter deze maand best even en reinig hem indien nodig
 • Reinig zonnepanelen

  De komende twee maanden zou de zon op haar best moeten presteren. Wil je een optimaal rendement halen, dan verdient het aanbeveling het glas van de panelen te reinigen. Controleer de voorschriften of aanbevelingen van de fabrikant van de panelen om na te gaan hoe je de panelen het best reinigt. Er bestaan vandaag ook al firma’s die zich toeleggen op deze klus.
 • Filters koelsysteem

  Werk je met airconditioning of een ander type koeling, reinig of vervang dan de filters. Als de weergoden ons gunstig gezind zijn, zullen deze systemen de komende maanden regelmatig draaien. Wanneer de filters proper zijn, krijg je geen vervelende geurtjes in de lucht.
 • Test op lekkages

  Gebruik de kranen in de woning een hele nacht niet om lekkages op te sporen. Noteer de meterstand voor het slapen gaan. ’s Morgens zou die nog op hetzelfde verbruik moeten staan. Is dat niet het geval en heeft u echt geen waterverbruiker over het hoofd gezien, dan zit u met een lekkage. Roep er een vakman bij om het probleem op te helderen.

Interieur

 • Geen aandachtspunten

Rond de woning

 • Water voor nieuwe planten

  Geef pas geplante bomen of struiken water bij aanhoudende droogte.
 • Denk aan de vogels

  Verwen vogels met een badje bij aanhoudende droogte. Zo breng je ook extra leven in de tuin.
 • Verzorg de rozen

  Is de eerste bloei van de rozen voorbij? Snoei de uitgebloeide takken dat tot twee derde terug. Controleer de rozen ook op bladluizen, roest of witziekte.
 • Oogsten maar

  De eerste kersen, perziken en pruimen mogen deze maand geoogst worden.

Varia

 • Oven en microgolfoven

  Geef oven en microgolfoven een grondige poetsbeurt. Kijk ook de afdichtingsrubbers na.
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 
Auteur: TiM Vanhove – juli 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in