Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Onderhoudskalender - februari

Februari is een natte maand. Dat betekent dat we nog niet echt de handen uit de mouwen kunnen steken. De focus blijft dan ook op het controleren van de woning en haar verschillende onderdelen liggen.

Gebouwschil

 • Controleer de buitenmuren

  Als het metselwerk, voegwerk of de gevelbekleding slecht wordt, houdt dit een risico op vochtindringing in. Controleer de gevels grondig, zo kunt u inschatten welke onderhoudsklussen in het voorjaar nodig zijn. Vraag nu al de nodige offertes aan. Door het slechte weer in deze tijd van het jaar zitten aannemers vaker thuis in weerverlet en hebben ze gemakkelijker tijd voor een plaatsbezoek of om een offerte uit te werken.

Technieken

 • Filter ventilatie reinigen

  Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
 • Voorfilter regenwaterinstallatie reinigen

  Wanneer je een goede regenwaterinstallatie hebt, heeft deze ook één of andere vorm van voorfilter. Wanneer deze filter niet zelfreinigend is, inspecteer je de filter deze maand best even en reinig hem indien nodig. Dit is een natte maand, de filter krijgt dus de nodige liters water te verwerken.

 • Controleer kranen en douchekoppen

  Controleer kranen op lekkage en kalkaanslag. Reinig de straalbrekers (mousseur) indien nodig. Het volstaat ze los te schroeven en te spoelen onder stromend water. Bij de douchekoppen met siliconen mondjes volstaat het de kalkaanslag stevig weg te wrijven met de hand.
 • Rookdetector

  Controleer het apparaat op zijn juiste werking. Het toestel bevat hiertoe een testknop. Vervang de batterijen indien nodig.
 • Boiler controleren

  Zo ontdek je lekkages in een vroeg stadium en vermijd je grote problemen. Bekijk alle koppelingen in de buurt van de boiler.

Interieur

 • Binnendeuren

  Controleer de deuren of ze nog goed sluiten en recht hangen. Stel indien nodig de scharnieren bij. Smeer de scharnieren om piepen of kraken tegen te gaan. Dit kan met olie of teflonspray. Hoe minder soepel deuren open en dicht gaan, des te sneller slijtage optreedt aan het hang- en sluitwerk.

Rond de woning

 • Heesters snoeien

Auteur: TiM Vanhove – februari 2013
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in