Nadenken over bouwen

Onderhoudskalender augustus

De onderhoudsinspanningen in augustus blijven beperkt. Op wat poetswerk en controles na, vragen woning en tuin deze maand niet om veel aandacht.

Gebouwschil

 • Dakgoten en regenpijpen

  Reinig dakgoten en afvoeren en controleer of ze nog stevig bevestigd zijn.
 • Balkon

  Heb je een balkon, controleer het dan op veiligheid en lekkages. Controleren op veiligheid betekent vooral nagaan of het hekwerk (doorvalbeveiliging) nog goed vast zit wanneer je er tegen leunt. Kijk verder na of de afvoerputjes niet verstopt zitten. Wanneer het water na een forse regenbui op het balkon blijft staan, kan het naar binnen lopen.

Technieken

 • Filter ventilatie reinigen

  Werk je met mechanische ventilatie? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
 • Afzuigpunten ventilatie reinigen

  Wanneer de ventilatie op hoge stand werkt, zuigt ze veel stof mee uit de ruimte. Een deel van dat stof zet zich af op de afzuigpunten (ventielen). Het reinigen van deze afzuigpunten met een vochtige doek maakt het geheel niet alleen mooier, maar voorkomt ook een snelle stofafzetting in de afvoerleidingen. Let er bij het reinigen op dat je de stand van de ventielen niet wijzigt. Je kunt aan de binnenzijde van het ventiel de juiste positie aangeven met een stift. Zo kun je het ventiel opnieuw corrigeren wanneer het tijdens het poetsen verdraaide.
 • Afvoeren reinigen

  Reinig de afvoerleidingen in keuken en badkamer. Dit kan door er een mengsel van water en natriumbicarbonaat door te gieten. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet. In de badkamer zal je vooral haren uit de leidingen moeten wegplukken. Met deze ingreep verzeker je jezelf van een vlot aflopende gootsteen en vermijd je vervelende geuren.

Lees ook:

Interieur

 

 • Geen aandachtspunten

 

Rond de woning

 • Snoeien van steenfruit

  Na het oogsten van perzik, pruim of kers mag je deze fruitbomen snoeien.
 • Oogst fruit

  Rijpe perziken, appelen en peren mogen van de boom gehaald.

Lees ook: Snoeitips voor bomen, hagen, en struiken

Varia

 • Koelkast

  Stof verwijderen achter de koelkast zodat goede luchtcirculatie gevrijwaard blijft.
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Auteur: TiM Vanhove – augustus 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in