Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Onderhoudskalender april

Deze maand komen we pas echt op snelheid met de werken in, aan en rond de woning. Niet alleen de lenteschoonmaak vraagt om de handen uit de mouwen te steken. Ook de tuin roept om aandacht.

Gebouwschil

 • Schoorsteen

  Reinig de schoorsteen en controleer eventueel metselwerk op loskomende gevelstenen. Controleer ook op vogels, nesten en insecten. Het is belangrijk het schoorsteenkanaal grondig te reinigen om roetresten en eventuele vervuiling - bijvoorbeeld resten van een nest - te verwijderen. Dit om brandgevaar te voorkomen.

  Lees meer: Waar rook is, hoeft geen vuur te zijn
 • Balkon

  Heb je een balkon, controleer het dan op veiligheid en lekkages. Controleren op veiligheid betekent vooral nagaan of het hekwerk (doorvalbeveiliging) nog goed vast zit wanneer je er tegen leunt. Kijk verder na of de afvoerputjes niet verstopt zitten. Wanneer het water na een forse regenbui op het balkon blijft staan, kan het naar binnen lopen.

Technieken

 • Thermostaat instellen

  Tijdens de warmere maanden kun je het best met een graadje minder stellen binnen. Programmeer de kamerthermostaat of zet hem in de zomerstand wanneer die functie aanwezig is. Lees ook: Denk aan je verwarmingsinstallatie
 • CV-ketel bijvullen

  Controleer of er nog voldoende druk op de cv-ketel zit. Kijk in de handleiding van je verwarmingsketel welke de minimale druk (bar) is. Wanneer de druk aangegeven op de drukmeter beduidend lager ligt, vul dan het water in je verwarmingssysteem bij. Doorgaans dien je hier maar één of twee kraantjes voor open te draaien.
  Moet je regelmatig water bijvullen, dan betekent dit dat er ergens een lek is. Laat dit nakijken door een specialist.
 • Filter ventilatie reinigen

  Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.
 • Voorfilter regenwaterinstallatie reinigen

  Wanneer je een goede regenwaterinstallatie hebt, heeft deze ook één of andere vorm van voorfilter. Wanneer deze filter niet zelfreinigend is, inspecteer je de filter deze maand best even en reinig hem indien nodig. Dit is een natte maand, de filter krijgt dus de nodige liters water te verwerken.
 • (Centrale) stofzuiger reinigen

  Werk je met een klassieke stofzuiger? Reinig dan de beide filters van het toestel en vervang de stofzuigerzak. Zo behoudt het toestel zijn zuigkracht en verminder je vervelende geurtjes. Bij een stofzuiger zonder zak volstaat het natuurlijk de filters te reinigen en de bak leeg te maken.
  Werk je met een centrale stofzuiger, ledig dan de vergaarbak en reinig de filter van het toestel.
 • Toiletten

  Controleer de toiletten op stabiliteit en lekkage. Wanneer het toilet los staat, controleer dan de schroeven. Draai ze bij, of vervang ze indien nodig. Vervang bij lekkage de nodige dichtingsringen. Die zijn gemakkelijk te vinden in de vakhandel.
 • Douche- of badscherm

  Controleer of het scherm nog stevig bevestigd zit. Controleer het kitwerk en vervang het indien nodig. Zo vermijd je lekkage.

Interieur

 • Lenteschoonmaak

  Plan je lenteschoonmaak. Probeer dagelijks of wekelijks een ruimte grondig onder handen te nemen. Maak komaf met rommel.  Spullen die je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, zal je ook niet meer gebruiken. Weg ermee! Zo creëer je ruimte en lucht.
 • Tegelwerk

  Besteed tijdens de lenteschoonmaak ook aandacht aan het tegelwerk. Reinig de voegen en vervang ze waar nodig.
 • Tapijten reinigen

  Ook al stofzuig ze je regelmatig, tapijten vangen heel wat vuil. De lenteschoonmaak is het ideale moment om ook de tapijten in huis een grondige beurt te geven. Sommige kleine modellen kunnen gewoon in de wasmachine. Grotere tapijten kun je over de waslijn hangen en grondig uitkloppen. Een andere optie is de tapijten te reinigen met een speciale machine. Die kun je huren in de vakhandel.

Rond de woning

 • Borders beplanten

  Dahlia’s, gladiolen en lelies kun je nu al planten. Wacht met eenjarigen omdat ze vorstgevoelig zijn en het kwik nu ’s nachts nog onder nul kan dalen.
 • Vers plantgoed beregenen

  Heb je bloemen geplant of plantte je in maart bomen of struiken met blote wortel, verzorg ze dan goed tijdens droge periodes. Eens goed beregenen helpt de planten.
 • Lavendel snoeien

  Snoei lavendel tot net boven de onderste nieuwe scheuten. Zo ga je houtvorming van de takken tegen.
 • Gazon herstellen

  Herstel kale plekken in je gazon. Het voltstaat de aarde een beetje los te werken, graszaad uit te strooien en de aarde weer aan te drukken.
 • Schutting controleren

  Heb je een houten schutting of gebruik je op een andere manier hout in de tuin, controleer het dan op houtrot. De meeste aantasting komt voor aan de bovenkant van het hout of op de plek waar de paal in de grond staat.

Varia

 • Koelkast reinigen

  Veeg verder de glazen leggers en wanden schoon met een vochtige doek (zachte sop). Maak de groentebakken van de koelkast grondig proper. Reinig ook de afwateringsgoot.
 • Droogkast schoonmaken

  De droogkast heeft de afgelopen maanden ongetwijfeld overuren gedraaid. Nu kan de was al eens vaker buiten gedroogd worden. Maak van deze rustperiode voor de droogkast gebruik om het apparaat grondig schoon te maken: reinig de pluizenfilter en maak de trommel schoon en stofvrij. Probeer indien mogelijk ook de afvoerleiding te reinigen. Zo houd je de conditie van het apparaat optimaal.
Onderhoud je woning doordacht
Een goed onderhouden woning is geld waard. En dat in de dubbele betekenis van de zin: je valt minder snel in de kosten voor reparaties en bij een eventuele verkoop of verhuur vind je sneller gegadigden. Maar wat betekent dat een goed onderhoud? Met deze maandelijkse onderhoudsagenda zet Habitos.be je alvast op weg met enkele tips. We delen de tips op per onderdeel in of rond de woning. Deze tips zijn zeker geen verplichtingen, maar vragen om het nodige gezond verstand bij het wikken en wegen. 

Auteur: TiM Vanhove – april 2013

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in