Bouwwerken
Renoveren

Nu massaal renovaties uitstellen is géén goed idee

Auteur: Bouwunie

De orderboeken van de bouwbedrijven zijn goed gevuld, zo blijkt uit de recente bouwbarometer van Bouwunie. Net nu worden de aannemers en (ver)bouwers geconfronteerd met stijgende prijzen en schaarste van materialen. Toch is het niet verstandig om renovatiewerken uit te stellen, zoals eerder deze week door sommigen werd geopperd in de media.

“Niemand kan voorspellen hoelang de problematiek nog zal duren en hoe de prijzen evolueren. Bovendien zijn er diverse steunmaatregelen waardoor energetische renovaties nog steeds interessant zijn, zelfs bij tijdelijk hogere prijzen van materialen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Omwille van de onzekere levertermijnen pleit de beroepsvereniging bij de overheden wel voor extra soepelheid wat betreft de uitvoeringstermijnen en vraagt ze begrip aan particuliere bouwers voor mogelijke vertragingen. Het is voor Bouwunie ook tijd dat dat de federale regering de verlenging van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw op tafel legt.

Het herstel van de corona-uppercut verloopt sneller en beter dan iemand vorig jaar had durven te voorspellen. De bouwbarometer, de driemaandelijkse conjunctuurindicator van Bouwunie, kleurt na een rood 2020 opnieuw overtuigend groen. 80% van de bouwbedrijven heeft opdrachten om fulltime aan het werk te zijn voor minstens 3 maanden. Eind 2020 was dat 60%. 3 op 10 zit goed voor meer dan een half jaar. Eind 2020 was dat 21%. Toch heerst er ongerustheid in de bouwsector door de oplopende prijzen en bevoorradingsproblemen. Maar nu massaal (ver)bouwwerken uitstellen is geen goed idee volgens Bouwunie.

Volle orderboeken

De bouwbedrijven gaan met een goed gevulde orderboek de zomervakantie in. Wie nu (ver)bouwplannen heeft, moet rekening houden dat men wellicht pas na 6 of 9 maanden effectief de werken kan van start laten gaan. “Niemand weet hoe de prijzen binnen enkele maanden zullen evolueren”, aldus Jean-Pierre Waeytens. “Vele aannemers maken intussen in hun offerte gebruik van een prijsvoorbehoud en werken voor bepaalde materialen met dagprijzen. Dit kan trouwens ook in het voordeel van de consument zijn, want de prijzen kunnen ook dalen.”

(Ver)bouwen blijft interessant

Daarnaast is de prijs van de grondstoffen maar een deel van het totaalbudget van een bouwproject. Een verdubbeling van de prijs van bijvoorbeeld bepaalde houtsoorten betekent niet dat de totaalkost van de verbouwing verdubbelt.

Jean-Pierre Waeytens: “Wie renoveert kan bovendien gebruik maken van een aantal steunmaatregelen waaronder de renteloze lening en diverse premies. Bouwunie steunt dan ook ten volle de campagne reNUveren van de Vlaamse overheid. Energetisch renoveren blijft interessant voor de klant en is noodzakelijk voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Met doemberichten is nu niemand gebaat. Een voorafname doen wanneer de prijzen terug zullen dalen is gewoon niet mogelijk. Maar wie zijn renovatie uitstelt, stelt ook het extra comfort en de energiebesparing uit.” Wie wil genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw moet zijn plannen trouwens snel concreet maken, want deze regelgeving geldt vooralsnog maar tot eind 2022. Bouwunie is vragende partij om deze maatregel te verlengen.

“We roepen de overheden op om soepel te zijn bij de uitvoeringstermijnen van overheidsopdrachten en geen boetes of andere sancties op te leggen bij termijnoverschrijdingen omwille van bevoorradingsproblemen. Intussen heeft de Europese koepelorganisatie EBC, waar ook Bouwunie deel van uitmaakt, de Europese Commissie opgeroepen om de prijsstijgingen en het aanbod van bouwmaterialen nauwkeurig te monitoren”, besluit Waeytens.

Details over de recente bouwbarometer vindt u hier.

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in