Nadenken over bouwen

Nu bouwen is de beste investering

Sommige kandidaat-bouwers zitten met twijfels of het nu wel een geschikt ogenblik is om te bouwen. Is het verstandiger de beslissing uit te stellen? Hierop is het antwoord duidelijk: de omstandigheden zijn momenteel ideaal voor een nieuwbouwproject. Verschillende argumenten staven dit.

1. De rente

De hypothecaire rente staat historisch laag. Een hypothecaire lening aan 2% is tegenwoordig zowat de norm, dat tempert de maandelijkse leningslast aanzienlijk. Tegelijkertijd brengt de rente op spaarboekjes zo goed als niks op. Een ideaal tijdstip dus om spaargeld te investeren in een eigen nieuwe woning.
 

2. Kwaliteit en zekerheid

De bouwtechnieken en de bouwmaterialen zijn de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en verbeterd. Een nieuwe woning verschaft decennialang een maximaal en  onbekommerd wooncomfort. Koudebruggen zijn zo goed als verdwenen, je hebt nooit meer last van opstijgend vocht, de dakbedekking van platte daken is zeer betrouwbaar, grote raampartijen zijn super geïsoleerd en bieden extra wooncomfort. 

3. Lage energiekosten

Voor nieuwe woningen gelden momenteel erg strenge normen inzake energie-efficiëntie. Waar een vrij goed geïsoleerde oudere woning toch nog een energieverbruik (gas + elektriciteit) van €180 per maand laat noteren, is dit voor een vergelijkbare nieuwe woning slechts zo’n €100 per maand. Gespreid over enkele tientallen jaren wordt er een aanzienlijk bedrag aan woonkost uitgespaard, tot zelfs €24.000 gedurende 25 jaar. En ook nadien loopt deze energiewinst verder op.
 

4. Nieuw of oud?

De keuze tussen een nieuwe woning of een bestaande is soms moeilijk. Voor beide keuzes zijn er goede argumenten. De aanschafkost van een bestaande woning ligt inderdaad lager, maar anderzijds blijft het – zelfs na ingrijpende renovatie – een oudere woning. Op het vlak van langdurig en onbekommerd wooncomfort aan lage energiekosten scoort nieuwbouw heel wat beter.

5. Overwaardering?

Wachten op een prijsdaling van bestaande woningen is verloren moeite. Alle specialisten zijn het erover eens dat de huizen in België correct geprijsd zijn. En er wordt op dat vlak geen daling verwacht. Zelfs niet in Vlaanderen waar de woonbonus iets minder gul geworden is voor de koper. 

6. Een veilige investering

Investeren in een woning is een heel veilige belegging, want onroerend goed behoudt zijn waarde – hetgeen niet altijd kan gezegd worden van investeren in aandelen - waar toch altijd grotere risico’s aan verbonden blijven.

7. De wet Breyne

Indien de opdrachtgever voor zijn nieuwbouwproject beroep doet op één aannemer, dan geniet hij een extra wettelijke bescherming die hem garandeert dat de werken worden uitgevoerd zoals afgesproken. Over prijzen, voorschotten, uitvoeringstermijnen, waarborgen en aansprakelijkheid bestaan er duidelijke en wettelijk beschermde afspraken. Een lijst van ervaren en vakbekwame aannemers die zich uitdrukkelijk engageren om deze rechten na te leven is te vinden op Charterwoningbouw.be


Bron: Confederatie Bouw

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in