Nadenken over bouwen

Nieuwe vergunningsprocedure verontrust architecten

NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, is bezorgd over de wijzigingen in de bouwvergunningsprocedure vanaf 1 september. Indien de vergunningsverlener geen beslissing neemt over de aanvraag binnen de voorziene termijnen, zorgt dit automatisch voor een weigering van de stedenbouwkundige vergunning. De termijnen voor het verkrijgen van een bouwvergunning waren reeds langer een zorgenkind, maar dit is natuurlijk de wereld op zijn kop.


De wijzigingen kaderen in de nieuwe codex ruimtelijke ordening die vanaf 1 september van kracht wordt. Andere wijzigingen werden aangebracht in de beroepsprocedure, er komt bijvoorbeeld ook een meldingsplicht en een raad voor vergunningsbetwistingen.

NAV maakt zich echter vooral zorgen over de mogelijke stilzwijgende weigering na verloop van termijn door de vergunningsverlener. Deze regeling was al geldig voor ontvoogde gemeentes in eerste aanleg maar wordt nu uitgebreid naar alle gemeentes. Bovendien geldt de regeling nu ook voor de beroepsprocedure.

Dit zou kunnen leiden tot een aanvraag waarin elke beslissing uitblijft en de vergunning nooit wordt toegekend.

Naast deze wijzigingen in de vergunningsprocedure wacht NAV eveneens bang af op de modaliteiten van het nieuwe ‘As Built Attest’ dat volgend jaar wordt verwacht. NAV verwacht heel wat juridische problemen met dit nieuwe document dat bouwmisdrijven wil opsporen.

NAV hoopt op de luisterbereidheid van kersvers en bevoegd Miniser Philipppe Muyters om alsnog de nodige aanpassingen aan te brengen.
Bron: NAV

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in