Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Nieuwe laad- en loskade voor Wienerberger in Rumst

In aanwezigheid van Vlaams minister-president Kris Peeters is de laad- en loskade van Wienerberger in Rumst zopas officieel ingehuldigd. Met deze kade kan de bouwmaterialenproducent Wienerberger een belangrijk deel van de grondstoffen en afgewerkte producten naar en van de aanpalende steenbakkerij vervoeren via de Vlaamse binnenwateren.

Enorm potentieel voor palletvervoer

Via een Publiek-Private Samenwerking (PPS) met Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) werd een 150 m lange laad- en loskade aan de Rupel gerealiseerd. Die maakt het mogelijk schepen met een lengte van 110 m en een laadvermogen tot 3.500 ton te laden en te lossen.
 
“De binnenvaart wordt nog vaak geassocieerd met het transport van bulk en containers. De Vlaamse binnenwateren hebben ook een enorm potentieel voor palletvervoer van makkelijk stapelbare bouwmaterialen. Via het project Distribouw, de inzet van transportdeskundigen en een steunmaatregel, promoten de waterwegbeheerders al langer het gebruik van de binnenvaart voor het transport van onder andere bouwmaterialen op palletten,” zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

Duurzame investering

“De bouw van deze laad- en loskade bij Wienerberger NV is een belangrijke en nuttige investering in duurzaamheid. Want binnenvaart heeft een grote verdienste in de bestrijding van de verkeerscongestie en in de daling van de CO2-uitstoot per volume-eenheid. De Vlaamse binnenwateren hebben een enorm potentieel voor palletvervoer van bouwmaterialen: in het segment van de bouwmaterialen komen   6-7 miljoen ton goederen per jaar in aanmerking voor de modal shift van de weg naar de waterweg. De Vlaamse regering zet dan ook volop in op het faciliteren van deze modal shift en blijft investeren in de nodige laad- en losinfrastructuur.”

Milieuvriendelijk alternatief

Vanuit zijn constant streven naar duurzaamheid speelt Wienerberger reeds een aantal jaren een voortrekkersrol bij het uitwerken van watertransport als logistiek alternatief. Het bedrijf ligt mee aan de basis van de invoering van het palletvervoer via de binnenvaart en werkte daarvoor een aantal innovatieve oplossingen uit om het transport van palletten via het water te optimaliseren. Wienerberger mocht dan ook eerder dit jaar de “Prijs van nv De Scheepvaart” in ontvangst nemen omwille van zijn bijzondere verdiensten voor de bevordering van de binnenvaart in Vlaanderen,
 
Met de nieuwe kade wil Wienerberger via milieuvriendelijk watertransport het wegennet in en om Rumst ontlasten en de bewoonde dorpskernen van Rumst en Terhagen ontzien. Naast de verminderde verkeerslast zal deze “modal shift” van weg naar water tevens de CO2-emissie drastisch naar beneden halen.

Publiek-Private Samenwerking

De Publiek-Private Samenwerking bundelt de knowhow van de waterwegbeheerder en de private partner en wil via een gedeelde financiering binnen een redelijke termijn een overslaginfrastructuur op maat realiseren. Bedrijven kunnen rekenen op inbreng van de overheid tot 80% voor de aanleg van de infrastructuur in ruil voor een jaarlijkse overslagwaarde. 163 bedrijven deden reeds een aanvraag. 91 kaaimuren zijn gebouwd sinds de start van het kaaimurenprogramma.
 
Meer info: Wienerberger

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in