Bouwwerken

Nieuwe gevelstenen Wienerberger verkennen Architectuurgeschiedenis

Aanbevolen partners

Logo Sto NV
Baksteenarchitectuur is eeuwenoud én op en top hedendaags, want innovatie steunt op traditie. Een bewijs daarvan is het  opvallende succes voor lange, smalle gevelstenen zoals de series Imperium en Metropolis van Terca, die in historische architectuurstijlen zijn geworteld.
De nieuwe Imperium en Metropolis gevelstenen maken een sterk afgelijnde, horizontaal gelaagde architectuur mogelijk, die stevig verankerd is op de site en als het ware uit de bodem lijkt op te rijzen. Waar gewenst kan dit effect nog worden versterkt door aparte metselwerkverbanden en speciale voegeffecten.

Romeins formaat

De serie Imperium dankt haar naam aan het Romeins formaat 238x90x40 mm van de gevelstenen. De afgewogen verhouding tussen hoogte en lengte geeft de bakstenen een langgerekt uitzicht, waardoor ze geëigend zijn voor sterk horizontaal gelijnd metselwerk. Het meest bekende historische voorbeeld daarvan is ongetwijfeld de Basilica in Trier.
 

Dudok-voeg

De Imperium gevelstenen delen nog meer esthetische kenmerken met de Romeinse bouwtraditie. Om hun kleur te genereren, worden de grijsbruine basisstenen afgewerkt met een kaleilaag. Een referentie aan de gewoonte van de Romeinen om hun baksteenmuren te bekleden met cement. In de Imperium serie levert dat acht tinten op in een kleurenschaal van wit naar grijs, waarin op de hoeken subtiel de oorspronkelijke kleur doorschemert. Om het lineaire effect extra in de verf te zetten, worden ze meestal gemetseld met een Dudok-voeg.

Urbane architectuur met Metropolis

Die verwerkingsmogelijkheid en hun lange, smalle formaat hebben de Imperium stenen gemeen met de gevelstenen uit de reeks Metropolis. Ook bij deze serie in formaat 240x65x40 mm sorteert de proportie van hoogte en lengte het gewenste effect: een gevel met een sprekende horizontale gelaagdheid. De gevelstenen met de afgeronde hoeken komen het meest tot hun recht als ze worden verwerkt met een Dudok-voeg, zo genoemd naar de manier waarop Willem Dudok de gevel van zijn vermaarde Raadhuis in Hilversum vorm gaf.
 

Art-deco-reminiscenties

De Metropolis gevelsteen krijgt extra kleurnuance  en textuur via een cementering op het oppervlak. Hij sluit nauw aan bij de formaten, het uitzicht en de manier van verwerken in de modernistische art-deco-architectuur. Want zoals al gezegd: zonder traditie geen innovatie.
De kleuren uit de serie Metropolis van Terca zijn genoemd naar de verschillende vertrekken in de Romeinse villa: Colonia Zwart, Vesta Zwart, Urbis Bruin, Civitas Bruin, Aula Rood, Atrium Rood, Galleria Geel en Portus Geel.
 
Meer info: Wienerberger.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in