Nadenken over bouwen

Modulair bouwen

Een gebouw realiseren uit vooraf geassembleerde onderdelen, dat is in een notendop modulair bouwen. Deze bouwmethode combineert de voordelen van bouwen in hout of staal met die van traditioneel bouwen. De verschillende gebouwdelen arriveren kant-en-klaar op de werf – vaak met elektriciteit en sanitair al voorzien – en worden op enkele dagen tot één geheel gemonteerd.

Het modulair bouwen biedt tal van voordelen:
 

Economisch

De vierkante meterkost voor een modulaire woning ligt minder hoog dan die voor een traditionele woning. Dat laat ruimte om te investeren in technische oplossingen die gebruikskost doen dalen. Denk daarbij aan een warmtepomp, zonneboiler of pv-panelen voor de energievoorziening.
 

Ecologisch

Modulair bouwen heeft een beperkte ecologische voetafdruk. Er is nagenoeg geen afval op de werf. En een modulair gebouw is flexibel aanpasbaar.
 

Energievriendelijk

Modulaire woningen kunnen aan alle mogelijke isolatie- en luchtdichtheidseisen beantwoorden. Bij eenzelfde isolatiewaarde blijven de wanden zelfs merkelijk dunner dan die van een traditionele woning.
 

Architectuur

Extern verraden modulaire woningen op geen enkele manier hun bouwwijze. De gevel kan op alle denkbare manieren worden afgewerkt. Ook op vlak van architectuur is nagenoeg alles mogelijk.
 

Flexibel

Een modulaire woning is eenvoudig aanpasbaar of uitbreidbaar bij een gezinswijziging.
 

Snelle bouwmethode

De gemiddelde doorlooptijd voor een modulaire woning bedraagt één tot anderhalve maand. Dat te rekenen vanaf de grondwerken op de werf tot het afleveren van een instapklare woning. Dankzij de bouw in beschermende fabrieksomstandigheden, lopen modulaire woningen nauwelijks risico op vertraging in de bouwtermijn.

Nadeel

Het modulair bouwen kampt nog met een imagoprobleem. Vanuit onze Belgische perceptie beschouwen we modulair bouwen nog als minderwaardig. Dat heeft ook nog een invloed op de waarde van modulaire woningen. Modulair bouwen zit echter in een stijgende lijn. Daardoor zal de perceptie ook veranderen.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in