Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Metaal gevelbekleding

Metalen zoals zink, aluminium of zelfs koper zijn tijdloze en toch hedendaagse gevelmaterialen die zowel bij moderne architectuur als bij oudere gebouwen passen. Veel gebruikt zijn panelen, cassettes of tegels in zink. Maar ook staal kan. Behandeld behoudt metalen gevelbekleding zijn oorspronkelijk uiterlijk, onbehandeld krijgt het metaal na verloop van tijd een bijzonder patina.

Koper slaat groen uit, bepaalde roestgevoelige staalsoorten krijgen een roestbruine of oranje laag. Hierbij moet je er voor zorgen dat de gevelplaten dik genoeg zijn zodat ze lang genoeg mee gaan (en niet te snel doorroesten).

Voordelen van metalen gevelbekleding

  • Zink, koper of andere metalen kunnen op twee manieren worden toegepast in een gevel: met of zonder een beschermlaag
  • Met de beschermlaag behouden de metalen hun oorspronkelijke kleur, je weet met andere woorden dus heel goed wat je krijgt. Zonder de beschermlaag krijgen de metalen na verloop van tijd een patina – in het geval van koper een opvallend groen – die een bijzonder cachet kunnen geven aan de woning. In het geval van roestvast staal oranje tot roodbruin.

Nadelen van metalen gevelbekleding

  • Wil je twee soorten metaal combineren in je gevel, let dan op dat de metalen niet met mekaar corroderen. Sommige metalen tasten namelijk andere metalen aan.
  • Na een aantal jaar kan de gevelbekleding vuil of dof worden en is een schoonmaakbeurt noodzakelijk. Informeer je dus vooraf goed over de onderhoudsvriendelijkheid en vraag naar de juiste manieren om zo'n gevelbekleding goed te onderhouden.

Industriële metalen bekledingen

  • Naast koper en zink worden ook wel gevelbekledingen uit de industriebouw – 'bardage' in het vakjargon - toegepast om de woning of gevel en industriële look te geven
  • Een variant hierop zijn de metalen gevelcassettes
  • Ook sandwichpanelen kunnen in een bepaalde architectuur een extra cachet aan de woning geven. Sandwichpanelen worden vaak gebruikt voor industriegebouwen (kantoren, hallen, ...): de metalen bekleding is gevuld met isolatiemateriaal. Om hoge isolatienormen te halen, combineer je deze sandwichpanelen best met extra isolatie aan de binnenzijde van de gevelbekleding.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in