Sleutel-op-de-deur

Laat een aankoopmakelaar een woning voor je zoeken

Doorgaans stap je naar een makelaar wanneer je een woning te koop hebt. Kandidaat-kopers komen dan bij de makelaar om uit het aanbod te kiezen. Maar het kan ook in de omgekeerde richting: in navolging van Nederland of de VS kun je nu ook een beroep doen op een makelaar die voor jou op zoek gaat naar de woning van je dromen.
In België schakelt ongeveer de helft van alle verkopers een vastgoedmakelaar in. De andere helft probeert zijn of haar woning via een notaris te verkopen of doet het gewoon op eigen houtje. Maar een makelaar inschakelen als je een woning wil ‘kopen’? In Nederland en in de VS doet bijna iedereen het, bij ons is het behoorlijk nieuw. Tot nu toe werd meestal de handige Harry van de familie onder de arm genomen. Al lijkt dat stilaan te veranderen nu ook de eerste aankoopmakelaar in ons land is opgestart. Die werkt exclusief voor de koper, en niet voor de verkoper.
"De handige nonkel van de familie zit altijd vol goede bedoelingen, maar achteraf blijkt hij dikwijls toch nog bepaalde zaken over het hoofd te hebben gezien. En eigenlijk kan je hem dat ook niet kwalijk nemen, want hij is nu eenmaal geen expert,” opent Hendrik Tanghe van aankoopmakelaar Vinta.
Samen met Eline Geers ontrolde hij nauwelijks een jaar geleden zijn eerste plannen voor de introductie van de aankoopmakelaar in Vlaanderen. “Vandaag zijn de eerste aankoopmakelaars actief in West- en Oost-Vlaanderen, maar bedoeling is dat ze straks in heel Vlaanderen paraat staan."

Wrang gevoel

Dat de Vlaming klaar is voor deze nieuwe trend, blijkt uit het feit dat we almaar minder over één nacht ijs gaan bij de belangrijkste aankoop in ons leven: een huis. Volgens een bevraging bij 150 Vlamingen die recent een woning of appartement kochten, blijkt dat 11 procent zichzelf ruimschoots vier maanden gunt om effectief over te gaan tot een aankoop. Maar veel opmerkelijker: liefst 67 procent van de kopers geeft zichzelf meer dan acht maanden de tijd. Met andere woorden: de Vlaming wil écht zeker zijn van wat hij koopt.
En toch blijven nog heel wat kopers met een wrang gevoel achter wanneer ze hun handtekening onder het compromis gezet hebben. De meest voorkomende klachten die achteraf alsnog opduiken, zijn: te snel het compromis getekend, te duur gekocht, te veel druk van de makelaar, en bouwovertredingen of technische onvolmaaktheden die uit het niets boven water komen.
"Om dit soort problemen te vermijden, willen kopers zich almaar vaker professioneel laten begeleiden. Alleen zoeken ze iemand die onafhankelijk werkt, en niet iemand die op het einde van de rit door de verkoper wordt betaald. Daarom helpen we met de effectieve zoektocht naar de droomwoning, maar zeker ook met de prijsonderhandelingen, de stedenbouwkundige vragen of met het correct inschatten van de renovatiekosten,” verduidelijkt Hendrik Tanghe.

Kopzorgen

Dat de aankoop van een woning geen makkelijke oefening is voor de meeste Vlamingen, mag duidelijk zijn. De drie meest voorkomende kopzorgen gaan niet toevallig over het financiële en fiscale plaatje. Zo zitten de meeste kopers met vragen over de eventuele renovatiekosten en de energiezuinigheid. Niet minder dan 94 procent van de huizenjagers zegt begaan te zijn met het energiezuinig karakter van de toekomstige woning.
Daarnaast zijn er de zorgen over de aankoop als samenwonende en over de hoogte van het openingsbod. Zeker wat dat laatste betreft, zijn financiële vragen niet abnormaal. 47 procent van de bevraagde kopers zegt bij het begin van de aankoop over minder dan 25.000 euro eigen middelen te beschikken, wat het uitbrengen van een bod er niet eenvoudiger op maakt.
"Een eigen woning verwerven is tegenwoordig echt geen evidentie meer. En juist daarom wil de Vlaming zoveel mogelijk problemen of obstakels uitsluiten. Hij wil, vooraleer hij koopt, honderd procent zeker zijn dat hij juist koopt,” besluit Hendrik Tanghe.


Meer info: Vinta.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in