Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Koop een huis, krijg er een deelauto bij

In de nieuwe verkaveling Eikenleen te Eke nemen bewoners voortaan deel aan een unieke vorm van autodelen: Bostoen stelt er gratis een deelwagen ter beschikking. Bewoners betalen zo enkel voor het effectief gebruik van een wagen. Autopia, Bond Beter Leefmilieu en Cambio zorgen voor het reservatiesysteem en de administratieve en communicatieve ondersteuning. Met deze financieel aantrekkelijke oplossing voor wie maar af en toe een (tweede) wagen nodig heeft, breken de partners de lans voor milieuvriendelijk wonen en leven.

 

Het nieuwe en voor België unieke autodeelproject loopt onder de naam ABC-autodelen, naar de partners Autopia, Bostoen, Bond Beter Leefmilieu en Cambio. Nieuwe huiseigenaars maken automatisch deel uit van het autodeelproject en kunnen dus de wagen gebruiken. ABC-autodelen wordt opgestart in Eikenleen te Eke, maar zal daarna in alle nieuwe verkavelingen van Bostoen aangeboden worden.


Wel de lusten, niet de lasten

Autodelen is niet alleen milieuvriendelijk, want er zijn minder wagens op de baan, maar ook makkelijk en voordelig. Een eigen wagen kost immers, naast de aankoopprijs, al gauw € 5.000 per jaar aan onderhoud en verzekeringen. En vaak wordt een (tweede) wagen maar af en toe gebruikt, terwijl de kosten blijven oplopen, ook al staat de auto stil.

Filip Hellebout, een van de eerste testgebruikers van het systeem is alvast positief. Binnen een aantal weken hoopt Filip samen met zijn echtgenote en twee kinderen in te trekken in zijn nieuwe passiefwoning in Eke. “Wij hoeven ons alvast geen tweede wagen aan te schaffen”, aldus Filip. “Dat bespaart een jong gezin als het onze heel wat in de portemonnee. Mijn vrouw gaat elke dag met onze auto naar het werk terwijl ik de fiets neem. Een tweede wagen kan dus wel eens van pas komen.”
Filip fungeerde als een van de eerste testgebruikers en is laaiend enthousiast: “Alles wijst zichzelf uit: het reserveren via de website, het openen van de auto met de badge en het rijden zelf. Ik hoop dat vele mensen gebruik zullen maken van dit mooie initiatief.”

Bij ABC-autodelen betaal je alleen als je daadwerkelijk rijdt: € 0.30 per km en € 1.5 per uur. Na reservatie per telefoon of via de website van Cambio kan de wagen eenvoudig opgehaald worden op de door de gemeente speciaal daarvoor voorziene parkeerplaats aan de verkaveling.


Meer dan ecologische woning

“Milieuvriendelijk leven gaat verder dan een ecologische woning”, aldus Stephan Bostoen, ceo van Bostoen nv. “Niet alleen zitten onze wegen overvol, met alle problemen vandien, maar veel auto’s staan ook gewoon vaak stil, terwijl ze toch geld blijven kosten. Autodelen biedt een oplossing voor deze problematiek. Het is een financieel aantrekkelijke manier om toch mobiel te zijn. Bovendien zorgt het reservatiesysteem ervoor dat je meer doordacht met de auto omspringt, wat het milieu ten goede komt.”

“Het gaat om een primeur: dit wordt de eerste autodeelwijk in Vlaanderen”, zegt Jan Vanhee van Bond Beter Leefmilieu. “Bij de ontwikkeling van het nieuwe woongebied wordt meteen een duurzamere vorm van mobiliteit ingebouwd.”

In de toekomst stelt Bostoen in elke nieuwe verkaveling een auto ter beschikking die kopers of huurders van een Bostoenwoning kunnen gebruiken. Cambio zorgt voor de ondersteunende reservatie- en facturatietools. De gemeente voorziet de parkeerplaats. De praktische organisatie wordt ondersteund door vzw Autopia, het Vlaams steunpunt voor particulier autodelen. Bond Beter Leefmilieu coördineert de partners en kijkt nauw toe op de samenwerking en uitvoering van het project.

 

Meer info: Bostoen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in