Ramen en deuren
Reportage

Kömmerling investeert al 125 jaar in superisolerende ramen en deuren

Auteur: Kömmerling

Dit jaar bestaat Kömmerling liefst 125 jaar. Meer dan een eeuw die in dienst stond van onderzoek en ontwikkeling naar de productie van superieure PVC ramen en deuren. Het resultaat levert superisolerend schrijnwerk op, dat tevens geluiddempend, duurzaam, recycleerbaar is en dat past in elke gevelstijl. En dat levert voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject mooie besparingen op.

Verlaag je energiefactuur en verhoog je comfort

Door te kiezen voor nieuwe PVC-ramen bespaar je maximaal op je energie- en verwarmingskosten. Energie is duur en wordt steeds duurder. Reden genoeg om te beginnen met besparen waar het echt telt: op de verwarming. Slim isoleren is de kwestie. Alleen al het vervangen van oude ramen door moderne, uitstekend isolerende PVC-ramen levert merkbare besparingen op jouw verwarmingskosten en energiefactuur op. Bovendien is het aangenamer wonen in een huis dat in de zomer lekker koel is en in de winter gezellig warm.

Wanneer is het nodig om je ramen te vervangen?

Ramen vormen een belangrijk onderdeel van een huis. Ze bepalen hoeveel warmte binnen blijft. Wist je dat in een ééngezinswoning het warmteverlies door de ramen kan oplopen tot 40% van de totale verwarmingsenergie? Oude ramen laten de meeste energieverliezen door, die ongeveer vier tot tien keer hoger zijn dan door ramen met thermisch isolatieglas. Op de vraag ‘wanneer ramen vervangen’ antwoorden we met deze algemene regel: ramen die vóór 1995 werden geïnstalleerd, voldoen niet langer aan de groeiende eisen voor energiebesparende, geïsoleerde huizen. En al zeker niet bij een passiefhuis. Er is dus een enorm besparingspotentieel.

Ramen en deuren in PVC: besparen kan echt

Hoeveel energie kun je besparen? Kan dat in een waarde uitgedrukt worden? Zeker. De zogenaamde U-waarde geeft aan hoeveel warmte-energie verloren gaat aan de buitenkant. Je hoeft alleen maar te onthouden: hoe kleiner de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. En hoe groter de besparing op energiekosten. De vraag is natuurlijk ook: wat kosten ramen met dubbel of zelfs driedubbel glas, en weegt die kost op tegen de verwachte besparing? Lees dus zeker verder!

Ramen vervangen en nieuwe ramen plaatsen : in een paar jaar levert het al op

Het antwoord op de vraag of het wat uithaalt, is duidelijk: je haalt de investeringskost er vlot uit. Het renoveren van een gebouw met nieuwe PVC ramen, of het bouwen met nieuwe kunststoframen, werpt zijn vruchten af in slechts een paar jaar. Het rendement van de investering wordt versneld door lagere energiekosten. Besef ook dat de kwaliteit van het leven stijgt samen met de waarde van het onroerend goed. Architecten en planners kunnen ook profiteren van subsidieprogramma’s. Belangrijk om te weten: de overheid verstrekt fondsen en leningen met een lage rente voor de vereiste investeringen. Dit zijn aantrekkelijke prikkels die bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot. Vraag meer informatie en advies aan je installateur. Of ontdek op energiesparen.be de laatste nieuwtjes over ondersteunende maatregelen van de overheid, zoals premies, leningen en kredieten. Zo is er bijvoorbeeld een aparte premie voor beglazing.

Waarom ramen vervangen een goed idee is

Sommigen opteren ervoor om enkel het glas te vervangen. Zo hoeven ze niet te breken of te kappen en het werk is vaak op een dag tijd gedaan. Het is ook goedkoper dan het integrale raam vervangen, inclusief de ramen. Toch is het meestal aangewezen om ook voor nieuwe raamprofielen te opteren.
En wel hierom :

  • In de oude profielen past de nieuwste, meest isolerende beglazing vaak niet. Die is vaak wat te dik.
  • Het nieuwe glas mag dan nog prima isoleren, maar als de oude profielen slecht isoleren, gaan warmte en koude er zo doorheen en vliegt je geld toch nog letterlijk door ramen en deuren naar buiten.
  • De oude profielen worden teruggenomen en voor 100% gerecycleerd tot nieuwe, met behoud van alle kwaliteiten.

Je helpt dus jezelf, het milieu en de toekomstige generaties door te opteren voor Kömmerling PVC ramen en deuren.

Hoeveel energie verbruik ik?

Je kan zelf snel je huidig energieverbruik berekenen via de handige Kömmerling-tool op de website kommerling.be/epb. Wist je overigens dat PVC het meest budgetvriendelijke materiaal op de markt is om ramen en deuren mee te vervaardigen?

Ook rolluiken helpen goed te isoleren

Hoeveel warmte houden rolluiken tegen op een zonnige zomerdag? En omgekeerd: hoeveel koude houden ze buiten tijdens de winter? In beide gevallen: behoorlijk veel, het scheelt al snel enkele graden! Wie zelf pvc rolluiken heeft, is daar al lang van overtuigd. Toch twijfelen sommige mensen nog vanuit het vooroordeel dat rolluiken esthetisch geen meerwaarde hebben. Dat is natuurlijk verleden tijd. Bij sommige types rolluikkasten vormen raam en rolluik zelfs één geheel, waardoor de buitenkant en het interieur kunnen worden afgedekt met gips. Als je dat wil, maak je de kastbuitenzijde dus helemaal onzichtbaar.

Waar die superisolerende ramen bestellen?

Let op: laat enkel gekwalificeerde vakmensen je nieuwe ramen produceren en installeren. En niet alleen de juiste installatie is belangrijk, maar ook het profielontwerp, de overgang van profiel naar glas en het type beglazing. Kijk dus zeker even op www.kommerling.be. Je vindt er direct een gespecialiseerde raamfabrikant in je buurt, die je perfect zal adviseren over welke moderne, thermisch geïsoleerde ramen ideaal zijn voor jouw huis.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in