Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Houten gevelbekleding is hot

Hout staat volop in de belangstelling en dat hoeft niet te verbazen. Het eeuwenoude en tegelijk zeer hedendaagse materiaal heeft immers méér dan voldoende troeven om zowel liefhebbers van klassieke architectuur als hedendaags geïnspireerde bouwheren te bekoren.


Hout heeft karakter en leent zich ook technisch uitstekend voor buitentoepassingen zoals het bekleden van een bestaande of een nieuwbouwgevel.
Voor gevelbekleding volgens de regels van de kunst komen verschillende niet-schaarse, spintvrije houtsoorten met een natuurlijke hoge duurzaamheid zoals Afrikaans padoek, sapupira, jatoba, itauba, afzelia, tatajuba, movingui, Western Red Cedar, etc. in aanmerking.
Ook minder duurzame houtsoorten (klasse IV en V) zoals vuren en grenen die een professionele verduurzaming (procédé A3 voor buitengebruik zonder grondcontact) hebben ondergaan, kunnen gebruikt worden voor het bekleden van gevels.

Verticaal vs horizontaal
Houten gevelbekleding kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. De richting van plaatsing heeft niet enkel invloed op de architecturale uitstraling van de woning, maar bepaalt ook hoe het regenwater langs de gevel wordt afgevoerd. Bij een verticale plaatsing wordt het regenwater sneller afgevoerd. Om wateropzuiging te voorkomen, dienen de kopse kanten van het hout te worden beschermd.

Horizontale plaatsing van de houten gevelbekleding wordt vaker toegepast. Ook hier verdient de bescherming van het kopse hout door middel van afwerkingsprofielen extra aandacht.

Ventilatie
Houten gevelbekleding moet minimum 15 mm, idealiter 18 mm dik zijn. Voor een optimale ventilatie moet er achter de massieve houten planken voldoende vrije ruimte worden voorzien. Door de luchtcirculatie droogt het hout snel bij vochtige weersomstandigheden, wat op termijn de levensduur van het hout ten goede komt. Een dampopen, waterkerend waterscherm roept vochtinfiltratie een halt toe. Het gebruik van roestvrijstalen schroeven en spijkers wordt aanbevolen.

Afwerking
Houten gevelbekleding kan naar keuze afgewerkt worden met een transparant of dekkend afwerkingsproduct of onafgewerkt blijven. Het onafgewerkte hout zal onder invloed van weersinvloeden een natuurlijk vergrijzingsproces ondergaan. Eenmaal vergrijsd vraagt het geen verdere onderhoudsbehandeling met een afwerkingsproduct meer. Of je het hout al dan niet afwerkt, is een zuiver esthetische kwestie. De natuurlijke vergrijzing doet geen afbreuk aan de intrinsieke duurzame technische kwaliteiten van het hout.

Hernieuwbare grondstof
Naast de technische kwaliteiten pleiten ook milieuaspecten in het voordeel van hout als gevelbekledingsmateriaal. Op ecologisch vlak kent hout immers zijn gelijke niet. Hout is de enige natuurlijk hernieuwbare grondstof. Mits een professioneel bosbeleid is de houtvoorraad oneindig.

De bosoppervlakte in de Europese Unie kent jaarlijks een gemiddelde groei van 510.000 hectare en een oogst van nauwelijks 64 % van de jaarlijkse aangroei.

In vergelijking met andere grondstoffen vraagt hout aanzienlijk minder energie voor de verwerking tot gevelbekleding. Bovendien levert de productie geen afval op en kunnen zelfs de kleinste houtspaanders nuttig aangewend worden voor de productie van bijvoorbeeld spaanplaat. Ook de lange levensduur van hout is een ecologische troef. Een houten gevelbekleding blijft minstens een leven lang in goede conditie.

Meer info?
Belgian Woodforum verschaft gratis vakkundig advies over houten gevelbekleding en gebruik van hout in de bouw. Zowel professionelen als consumenten kunnen er een beroep op doen voor technische of praktische informatie over hout en zijn diverse toepassingsmogelijkheden. www.woodforum.be of www.hout.be
hotline 02 219 28 32, elke werkdag tussen 10 u en 12 u.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in