Bouwwerken

Het nut van een degelijk paar veiligheidsschoenen

Werk je in de bouw, landbouw, een chemisch bedrijf of eender waar? Veiligheid en comfort dienen daarbij altijd hoog in het vaandel te worden gedragen. Uiteraard is het belang van een geschikte uitrusting met bijbehorend paar veiligheidsschoenen in bepaalde sectoren net iets belangrijker zodoende de veiligheid op eender welk vlak te kunnen vrijwaren! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden inzake veiligheidsschoenen of ben je op zoek naar een geschikt paar? Aarzel dan niet en lees vooral even verder!

Waarom veiligheidsschoenen?

Het hoeft weinig tot geen uitleg dat bepaalde sectoren net iets meer risico’s met zich meebrengen in vergelijking tot andere werkgelegenheidsdiensten. Zo zal de landbouwsector, de bouw of de tewerkstelling in een chemisch bedrijf vaak een pak lastiger zijn dan wanneer je bijvoorbeeld tewerkgesteld bent als bankbediende, vertaler of freelance copywriter. Kortom, in eerder genoemde sectoren - waarvan we het lijstje overigens moeiteloos verder kunnen aanvullen - is het belangrijk om te investeren in een op maat gemaakte uitrusting die bijdraagt aan de veiligheid én het comfort van de werknemer in kwestie.

In dit artikel zullen we het hoofdzakelijk hebben over het belang van het juiste paar veiligheidsschoenen. Het spreekt voor zich dat er meer dan 1 type veiligheidsschoenen op de markt voorhanden is daar er ook heel wat sectoren zijn waarbij de veiligheid dient gewaarborgd te worden. Zo zullen sommige veiligheidsschoenen voornamelijk beoordeeld worden op hun grip en stabiliteit terwijl anderen dan weer brandwerend moeten zijn zoals de veiligheidsschoenen die door brandweerlui of werknemers binnen een chemisch bedrijf dienen gedragen te worden.

Flexibiliteit, gewicht en bescherming

Kortom, het juiste paar veiligheidsschoenen is dat paar dat perfect aan de eisen van de job voldoet. Dat betekent eveneens dat veiligheidsschoenen op heel wat gebieden van elkaar kunnen verschillen. Zo zullen niet alle veiligheidsschoenen even flexibel of soepel zijn waardoor ze niet voor eender welke job geschikt zijn. Moet je tijdens de job regelmatig knielen, dan is het verstandig om te kiezen voor een lage werkschoen die makkelijk en flexibel meebuigt op het moment dat je gaat knielen. Dat kan bijvoorbeeld best praktisch zijn in de bouw. Een hoge werkschoen staat in dat geval vaak garant voor hinder en ongemak maar kan voor mensen die regelmatig en vaak moeten klimmen - denk aan boomverzorgers - dan weer een absolute must betekenen.

Denk daarnaast ook aan het gewicht van de schoen. Een te zware schoen zal er op termijn ook voor zorgen dat je benen meer belast worden wat - na een lange werkdag - resulteert in vermoeide benen en/ of voeten. Uiteraard is het gewicht vaak niet altijd te overzien daar schoenen met speciale grip en antislip onderkant vaak al iets meer wegen.

Dat brengt ons dus meteen tot de nood aan bescherming. Zo moeten sommige delen van de voet in bepaalde sectoren extra worden beschermd. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsschoenen met een stalen tip, wat handig kan zijn als je als hoefsmid werkt of tewerkgesteld bent in de bouw. Werk je voornamelijk op het land/ tuinbouw, dan is een hoge veiligheidsschoen die - naast de voet - ook de enkels beschermd, dan weer een betere keuze gebleken. Je hoort het al; het lijstje lijkt eindeloos want daarnaast zullen sommige werkschoenen brandwerend zijn, zijn uitgerust met een thermische binnenlaag en/ of bestand zijn tegen bepaalde bijtende stoffen. De keuze voor een bepaald type veiligheidsschoen is dus in grote mate afhankelijk van de werksector waarin je tewerkgesteld bent!

Extra aandacht!

Dat een degelijk paar veiligheidsschoenen in tal van sectoren een absolute must is, hoeft ondertussen niet langer voer voor discussie te zijn. De voorwaarden waaraan deze moeten voldoen zijn daarbij afhankelijk van de betreffende werksector en de veiligheidsnormen die daarbij van kracht zijn. We raden jou uiteraard ook aan om de veiligheidsschoenen - indien mogelijk - steeds op voorhand te passen daar sommige exemplaren best wel eens te klein/ groot kunnen uitvallen. Zorg ervoor dat je de schoenen met het gepaste schoeisel/ sokken past zodoende op het einde van de rit niet voor verrassingen te komen staan. Besef eveneens dat dit alles een prijskaartje met zich meebrengt en niet alle sectoren tussenkomen in het beschikbaar stellen van een goed paar veiligheidsschoenen!

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in