Bouwwerken

Halfopen bebouwing ondergaat verjongingskuur

Aanbevolen partners

Logo Sto NV
In Schoten nam architect Bert Hermans een halfopen bebouwing uit 1966 onder handen. De eigenaars wilden dat hun woning ook klaar was voor de 21ste eeuw. Daarom greep de architect grondig in. Het resultaat mag gezien worden.

De bestaande toestand

De halfopen bebouwing uit 1966 stond er triest bij. Elektrische installatie, verwarmingssysteem, houten buitenschrijnwerk, sanitair, keuken, vloeren en aankleding schreeuwden om vervanging.  Spouwmuren en dak waren niet geïsoleerd. Een gebrekkige indeling en interne organisatie resulteerden in kleine, donkere kamers.

De opzet

De eigenaars droomden van een goed uitgeruste, comfortabele woning met veel daglicht, meer ruimte en ruimtelijkheid, een inrichtbare zolderruimte en een betere relatie met het terras en de tuin. Ook drongen ze aan op een nieuwe gevelarchitectuur met een hedendaagse uitstraling.

De ingrepen

Architect Bert Hermans greep stevig in. Hij stripte de woning tot op de ruwbouw en sloopte de 4,7 m brede achterbouw. Alle installaties, nutsleidingen, buitenschrijnwerk, regenafvoeren en kroonlijsten werden vernieuwd.  De bestaande raamopeningen bleven grotendeels behouden. Alleen de ramen in de zijgevel werden vergroot. 

Op de plek van de vroegere achterbouw bevinden zich nu de keuken en de ontbijthoek. Die staan via een schuifraam en deur in  verbinding met het terras. De lichtstraat boven de ontbijthoek laat het daglicht tot ver in de woning doordringen. 

Het sanitair werd vernieuwd en uitgebreid. De badkamer met lavabo, douche en toilet krijgt adem dankzij de aansluiting op het dakterras boven de keuken.

Via een trapgat in de nachthal is er voortaan een vlotte toegang tot de goed geïsoleerde zolder. Die doet momenteel dienst als hobbyruimte, was- en strijkkamer, en technische ruimte voor de nieuwe condenserende gaswandketel.  Vier dakvlakramen halen het daglicht naar binnen. Alle infrastructuur is aanwezig om de zolder later op te delen in twee slaapkamers
met badkamer. 

Buitengewoon

Buiten herinnert niets meer aan de vroegere woning. Er kwam een nieuwe buitenschil met 7 cm isolatie in de spouw. Het gevelmetselwerk in titaangrijze en zilvergrijze baksteen, en de dak- en puntgevelbekleding met antracietgrijze platte pannen geven de woning een hedendaagse uitstraling. De wat dieper gelegen inkompartij in de zijgevel bleef behouden en wordt geaccentueerd door de zilvergrijze gevelsteen.
 

Identikit

Architect
Architectenbureau Bert Hermans bvba, Bert Hermans, Schoten

Materiaalkeuze
Dak en deel Gevel: Koramic Migeon Vauban, Antraciet mat
Gevel: Terca Agora Zilvergrijs en Titaangrijs

Meer info: Wienerberger

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in