Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Groengevel

Een groengevel of een gevelbekleding van groen is een vrij recente techniek om een gevel van een gebouw mee af te werken. Deze verticale tuin brengt de natuur naar een onverwachte plek: de muur. Dankzij een groengevel kun je muren binnen en buiten omtoveren tot een verticale plantentuin, die tegelijk luchtzuiverend en geluidsisolerend werkt. Ontdek er in dit artikel alles over.

Wat is een groengevel?

Een groengevel is een systeem om op verticale oppervlakten planten te laten groeien zonder dat de wortels de muur aantasten. Meteen creëer je op onverwachte plaatsen een stukje natuur. Een groengevel bestaat uit verschillende lagen, waarvan de metalen draagstructuur en de worteldoek de belangrijkste onderdelen vormen.
Lees meer in Wat is een groengevel?

Planten voor groengevel

Voor de beplanting van een groengevel hoef je je niet te beperken tot klimplanten. Ook heesters en varens of andere vorstvaste planten zijn mogelijk.
Lees meer in Planten voor de groengevel.

Hoe snel je groengevel volgroeid is, hangt af van welke planten je gebruikt.

Onderhoud groengevel

Het onderhoud van een verticale plantentuin valt nogal mee. Regelmatig dorre bladeren verwijderen en af en toe snoeien zijn de belangrijkste onderhoudstaken.
Lees meer in Onderhoud van de groengevel.

Groengevel en belasting muur

Wil je een groengevel dan moet de muur waartegen de groengevel moet komen voldoende draagkracht hebben. Of de muur veel of weinig verticale belasting aan kan, moet je laten uitzoeken door de architect of expert.
Lees meer in Groengevel en belasting muur.

Voordelen groengevel

Een groengevel heeft heel wat voordelen. Zo heeft een groengevel isolerende eigenschappen, zowel naar temperatuur toe als naar geluid. Meer weten? Lees ook Groengevel biedt enkel voordelen.

Prijs groengevel

Een groengevel geïnstalleerd kost je minimaal 500 euro per m², maar er zijn computergestuurde systemen die tot 1 000 euro per m² kosten, dan wel met onderhoud inclusief. Je kan de prijs wat drukken door uit te kijken welke planten je wilt.
Lees meer in Prijs groengevel.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in