Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Enkel witte woningen in de Turnhoutse Jokerstraat

Een panorama met enkel witte woningen: het doet denken aan een mediterraans dorpje. Maar ook dichter bij huis bestaat het, al is het hier eerder uniek. Paul Schellekens ontwierp in 2005 een laatste voorbeeld met de Turnhoutse Jokerstraat: een verzameling strakke, moderne woningen… allemaal in het wit.
Een wit dorp? Wie een beetje van Nederland kent, zal Thorn antwoorden. En wie zijn architecturale pappenheimers kent, zet in op verkaveling ‘Raadsheren’ in Vosselaar. Léon Stijnen ontwierp toen voor het eerst in België een verkaveling waar enkel plaats was voor witte woningen.

Strikte voorschriften

De Turnhoutse architect Paul Schellekens inspireerde zich op Stijnens verkaveling toen hij van zijn opdrachtgever Philippe de Somer de vraag kreeg een verkaveling te ontwerpen met strikte voorschriften. Het streven van de Somer was een unieke verkaveling te creëren.

“Philippe de Somer is een belangrijk industrieel (Carta Mundi) die een vrij omvangrijk domein in eigendom heeft. Hij had al enkele delen verkaveld en daarbij strikte verkavelingsvoorschriften opgelegd. Maar hij was nooit echt tevreden met het bereikte resultaat. De eigenaars kregen te veel vrije interpretatie van de voorschriften. Om dat te vermijden, besloot hij de kopers in de Jokerstraat te verplichten met een aangeduide architect te werken,” geeft Paul Schellekens aan.

De architect ontwierp een volledige straat in een strakke, moderne architectuur met één constante: iedere woning is er wit. De kandidaat-kopers bleken uiteindelijk enthousiast voor het werken met een aangeduide architect én voor de witte woningen. Want uiteindelijk bleek de vraag groter dan het aanbod.

Inspirerende architectuur

Het witte aspect en de bijzondere architectuur van de woningen maken van de Jokerstraat één van de weinige unieke verkavelingen in ons land. Zo spraakmakend zelfs dat het als verplichte bezienswaardigheid gemarkeerd staat in de architectuuropleidingen. In onderstaand foto-overzicht gidsen we u ook door de opmerkelijke straat.

Auteur: TiM Vanhove – december 2012

Noot: dit is een herwerking van een reportage uit Konstruktief 2 - 2006

Meer weten over wonen in wit?

Lees ook deze artikels over wonen in het wit: Bekijk alle foto's op onze Pinterest-pagina Living in white.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in