Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Een robuuste ruwbouw

De ruwbouw: in welk materiaal je hem ook bouwt, hij moet op bouwkundig vlak aan enkele regels voldoen. Architect Peter Ketsman belicht ze in dit artikel in de reeks ‘Van fundering tot dak’.
De kelderverdieping die we in de vorige afleveringen besproken hebben, is afgewerkt met breedplaatvloeren. Deze platen zorgen voor een massieve, monoliete vloer met goede akoestische eigenschappen. Bovendien zorgen ze voor een goede constructieve verbinding tussen de wanden.

Ingewerkte leidingen

In het opstortbeton op deze breedvloerplaten zijn de sanitaire afvoeren, ventilatiekanalen, elektriciteitsleidingen en inbouwdozen voor lichtspots al voorzien. Die keuze heeft verschillende voordelen. De totale vloeropbouw blijft beperkt omdat de leidingen niet op de betonlaag komen te liggen en bovendien nog eens uitgevuld moeten worden. Dit heeft een gunstige invloed op het kostenplaatje.
 
De binnenmuren en het binnenspouwblad zijn opgetrokken in keramische bouwblokken. De dubbele laag polyurethaan isolatieplaten is geschrankt geplaatst en zorgvuldig afgetapet. De geschrankte plaatsing voorkomt dat er warmtelekken ontstaan langs onzorgvuldig afgewerkte voegen. Het aftapen draagt hier ook toe bij. Zorg daarom ook voor het goed aftapen van de hoeken. Een 3cm brede luchtspouw garandeert het behoud van de isolerende eigenschappen.

Doordacht betonwerk

Sommige delen van de woning zijn in ter plaatste gestort beton uitgevoerd omwille van de stabiliteit. Eventuele leidingdoorvoeren door deze betonnen delen, zijn tijdens het bekisten al voorzien. Zo vermijd je de kosten voor het boren of zagen in de betonnen delen en mogelijke beschadiging van de wapening.

De gevels zijn afgewerkt in de Wasserstrich Cosmos Exclusief WF 201/100/50 van Wienerberger. De gevelsteen is verlijmd in een wild verband. Zo komt de aardekleur van de baksteen optimaal tot zijn recht, wat het gevelbeeld een monoliete uitstraling geeft.

Van fundering tot dak

Het bouwproces is een aaneenschakeling van stappen om de droom die op papier staat naar de werkelijkheid te vertalen. Architect Peter Ketsman leidt ons een jaar lang rond op één van zijn werven en wijst ons op de belangrijkste technische aandachtspunten in het bouwverhaal.


Verschenen in deze reeks
www.archedea.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in