Nadenken over bouwen

Ecologische troeven van bouwen met hout

Hout is één van de meest ecologische materialen om mee te bouwen. Waarom? We zetten het een en ander over hout op een rij.

Hout is...

  • Vochtregulerend. Hout heeft het een niet te evenaren vochtregulerend vermogen. Wanneer het te droog is, zal het hout een deel van zijn vochtigheid aan de ruimte afgeven. En vice versa: wanneer het te vochtig is, zal het hout een gedeelte van het vocht in de ruimte opnemen. Op die manier geniet je in de woning van een gemiddeld - en tegelijk ideaal - vochtgehalte dat schommelt tussen 40 en 60%.
  • Nagroeibaar. Hout is als grondstof relatief snel nagroeibaar, zeker als je het vergelijkt met grondstoffen als natuursteen, zand, grint, mergel en klei voor bakstenen.
  • Schoon in productie. Als we het ecologische verhaal in zijn brede geheel bekijken, kan gesteld worden dat de exploitatie van hout nauwelijks vervuild en dat de verwerking redelijk eenvoudig is. De productie en verwerking van hout vraagt relatief weinig energie. Bovendien is het (onbewerkte) hout op het einde van de cyclus herbruikbaar als brandstof of als secundaire grondstof.
  • Duurzaam. Als het hout goed behandeld is, of als je de juiste houtsoort voor de juiste toepassing gebruikt, gaat hout overigens lang mee. Als je daarbij ook nog kiest voor een houtsoort met FSC-label, dan ben je ook zeker dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen: het hout komt van bossen die goed beheerd worden, met nieuwe aanplantingen, respect voor de lokale omgeving (mens en dier), ... FSC garandeert je ook een houtsoort die niet illegaal gekapt is.
  • CO2-neutraal. Bij het gebruik van hout in de bouw, wordt de CO2 uit de lucht gedurende lange tijd opgeslagen in vaste vorm, waardoor het broeikaseffect wordt afgeremd. Als de CO2 bij verbranding van het hout opnieuw vrijkomt, spreken we van CO2-neutraal.
  • Andere voordelen: Voordelen van bouwen met hout

Nadelen van houtbouw

Helaas heeft bouwen met hout niet enkel voordelen. Er zijn ook mindere kantjes aan houtbouw. Ontdek ze in het artikel: Nadelen van bouwen met hout.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in