Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Draaiend koepelhuis komt naar België

Domespace, de Franse producent van houten koepelvormige woningen, probeert nu ook de Belgische markt te bespelen. Wie er eentje wil, zal over een flinke lap grond en een gevulde beurs moeten beschikken.
Koepelvormige woningen zijn niet nieuw. Zesduizend jaar geleden bouwden de Mesopotamiërs al koepelvormige hutten van gedroogde kleistenen. Koepels werden gebruikt in Romeinse bouwwerken en in kathedralen en de eskimo's stapelen ijsblokken tot een iglo.

In 1988 ontwierp de Franse architect Patrick Marsilli zijn zogenaamde Domespace, een houten koepelvormige woning die bovendien 360 graden kon draaien. Een origineel ontwerp, dat door de gebruikte materialen bovendien energievriendelijk is. Er worden uitgekiende houtsoorten gebruikt, de isolatie bestaat uit kurk.

Op de buitenkant van de koepel liggen zonnepanelen, de koepel zelf is aan de buitenkant afgewerkt met 'pannen' van rood cederhout dat zonder enig onderhoud tot veertig jaar dienst doet.

Dat de Domespace kan draaien, is geen frivoliteit van de ontwerper. 'Absoluut niet', zegt Patrick Marsilli. 'Door het huis te laten draaien, kun je de meest gebruikte ruimtes in de winter naar de zon richten. Tijdens de zomer doe je net het omgekeerde.'

Marsilli bouwde zijn allereerste Domespace in Bretagne, waar vandaag de hoofdzetel van zijn bedrijf is gevestigd. In Frankrijk zouden nu zo'n 130 houten koepelvormige huizen zijn gebouwd en ook in enkele andere Europese landen (én in de Verenigde Staten) staan al enkele Domespaces.

In Saksen-Anhalt in Duitsland, bijvoorbeeld, kun je een Domespace echt leren kennen. Het is een vakantiewoning voor maximaal acht mensen die je kunt huren. Wie er enthousiast van terugkeert, kan er dan eventueel zelf eentje bouwen. De kleinste Domespace heeft een diameter van 10,76 meter, de grootste een van 24,80 meter.

Niet dat dit vanzelf gaat. Het succes van Domespace in sommige andere landen wordt enigszins getemperd door de in die landen geldende bouwvoorschriften. Daar weet Mark Biemans, tot voor kort vertegenwoordiger van Domespace in Nederland, alles van.

'Een voorbeeldje. In de Benelux krijg je geen bouwvergunning voor een Domespace omdat de afmetingen voor de deuren niet overeenstemmen met de wetgeving. De deuropeningen zijn gewoon te klein. Dan kun je misschien wel zeggen: maak die opening wat groter, maar zo werkt dat niet. Want dan moet je de zoldering hoger maken, waardoor de ruimtes op de eerste verdieping te laag worden. Geen klein probleem dus.'

Biemans vond het principe van de Domespace zo aantrekkelijk dat hij het nu gebruikt als basis voor zijn eigen, aangepaste koepelvormige woning die hij Droomdome of Ecodome heeft genoemd. 'Ik heb het ontwerp hertekend met de bouwvoorschriften in de hand, en ik heb aan het basismodel enkele verbeteringen aangebracht. De Domespace rust binnenin op een centrale zuil. Dat vond ik maar plaatsverlies. Daarom heb ik een zelfdragende koepel ontworpen.'

Biemans hoopt dit jaar nog in Nederland en in Luxemburg een eerste Droomdome te kunnen bouwen. Dat hij daardoor geen al te beste vrienden meer is met Domespace, neemt hij voor lief: 'Ik doe wat ik moet doen.'

Of een 'echte' Domespace duur is? 'De aankoopprijs ligt hoger dan bij een gewoon huis, maar op lange termijn - als je de gespaarde energie en onderhoudskosten meerekent - is hij goedkoper', luidt het bij Domespace.

Bron: De standaard

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in