Doorstrijken
Doorstrijken is een van die metseltechnieken die in ons land minder courant zijn. Als de metselaar de gevel ‘doorstrijkt’ betekent dit dat hij ‘vol en zat’ metselt, dus met meer mortelspecie dan bij de traditionele metselmanier.
Wat is doorstrijken?
Bij de doorstrijktechniek is het de bedoeling dat de metselaar zowel de staande als de liggende voeg vol duwt met mortelspecie terwijl hij de stenen metselt. De voegen zijn zo vol dat voegwerk achteraf onnodig is.
De metselaar neemt meer mortelspecie op zijn truweel en duwt de mortel als het ware naar buiten als hij de stenen aandrukt. Na het vullen van de voegen met mortel, ‘scheert’ de metselaar de ‘baarden’. Met andere woorden: hij verwijdert de overtollige mortelspecie. En daarna drukt hij met een voegroller de voegen eventueel nog aan, als hij bijvoorbeeld terug liggende voegen wenst.
Voordelen van doorstrijken
- Dankzij het doorstrijken maken de voegen een massievere indruk
- Sterkere voegen want de mortel is dezelfde als die tussen de stenen
- Als de gebruikte mortelspecie tras bevat, vermindert de kans op uitwas van kalk in de mortel aanzienlijk
- Geen voegwerk meer nodig want metselwerk en voegen gebeurt in één beweging
- De mortelspecie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat de mortel qua kleur aansluit bij de baksteen
- Snellere werktijd. De doorstrijk techniek wordt daarom in België vooral gebruikt bij grote bouwprojecten. In andere landen is het doorstrijken van gemetselde gevels veelvoorkomend.
Nadeel van doorstrijken
- De voegen worden dankzij het doorstrijken extra benadrukt. Dat kun je net mooi vinden, maar het betekent ook dat de zorgvuldig uitgekozen bakstenen niet alle aandacht krijgen.
Achter de hand werken
Achter de hand werken of achter de hand voegen is wel een courante metseltechniek in de particuliere woningbouw in België. Hierbij is het de metser die tijdens of na het opmetselen van de muur (afhankelijk van de droogtijd van de mortel) de voegen invoegt.
Meer weten over metselen? |
Alle metseltechnieken op een rijNog meer weten?Lees ook: |
Auteur: Gretel Kerkhofs – januari 2013