Aanbevolen partners

Viessmann Belgium logo
bulex
Logo Sto NV
logo Xella
Renoveren

De uitbreiding aan een bestaande woning

Onze renovatiespecialist Geert Houtmeyers gaf al heel wat gebouwen een tweede kans. Onlangs renoveerde hij zijn eigen kantoor. Ook deze uitbreiding aan een bestaande woning deelt onze renovatiespecialist met ons. Hij wijst ons op de zaken waarmee hij werd geconfronteerd en legt uit hoe hij hier mee om ging.

In de oorspronkelijke opstelling stond er houten veranda. Deze constructie blokkeerde volledig het contact met de tuin. In de plaats kwam er een uitbereiding met een houtskeletconstructie als basis. Deze open uitbouw moet het contact met de tuin herstellen.

Fundering

Om de uitbouw te realiseren, moesten we rekening houden met enkele zaken. Ten eerste moest de nieuwe uitbouw een fundering krijgen, die op hetzelfde niveau lag als die van de bestaande kelder. Dit gebeurde op basis van een studie van de stabiliteitsingenieur. Voor de fundering groeven we ter hoogte van de kolommen sleuven uit. Hierin brachten we de bekisting aan. Dit gebeurde om nadien de montage van de metalen kolommen mogelijk te maken.
 
Een tweede aandachtspunt was de aansluiting van de nieuwe uitbouw op de bestaande dakconstructie. De plafondhoogte van de aanbouw was immers een stuk hoger dan de bestaande plafonds. De oplossing: we verwijderden gedeeltelijk de bestaande oversteek en vervingen deze door een nieuwe bakgootconstructie.

Houtskeletwanden

Een derde aandachtspunt was de montage en de bevestiging van de nieuwe houtskeletwanden. Deze wanden stonden gedeeltelijk vrij en gedeeltelijk voor een bestaande gevel. We moesten een oplossing bedenken om het geheel constructief te verbinden met de bestaande draagstructuur van de woning. De nieuwe houten dakconstructie moest ook verbonden worden aan de bestaande achtergevel. Door het plaatsen van metalen liggers in het bestaande metselwerk konden we de dakconstructie opvangen en tegelijkertijd de bestaande raamopeningen in de achtergevel vergroten.

We opteerden voor onderhoudsvrije materialen. De gevelbekleding van de nieuwe uitbreiding is bekleed met zink staande naad. Het gedeelte, dat zich onder de luifel bevindt, wordt bekleed met panelen met een houtimitatieprint.

Vloerpeil

Het bestaande vloerpeil stak boven het maaiveld uit. Dit vloerpeil trokken we door in de nieuwbouwuitbreiding en het terras achteraan. Om een overgang te kunnen maken tussen het hoger gelegen terras en de bestaande verharding is het terras begrensd met een wandconstructie in betonblokken. Aan de ene zijkant is deze constructie uitgewerkt als een bloembak. Deze natuurlijke groene balustrade vangt het hoogteverschil op. Aan de andere zijkant is de wand tot op borstweringshoogte opgetrokken. De bak, die door deze afgebakende terraszone ontstaat, is gedeeltelijk opgevuld met steenpuin komende van de sloopwerken. Dit oogt fraai en we moesten minder puin afvoeren. Door de beide niveaus gelijk te  maken, ontstaat er een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Het contact met de buitenruimte is hoerdoor ook maximaal.
 
De bestaande gevels zijn aan de buitenzijde volledig behouden. Later gaan we die nog beschilderen in een kleur passend bij de nieuwe gevelbekleding. Zodoende respecteren we het karakter van de bestaande gevels. Hierdoor ontstaat er en mooie dialoog tussen de oude gevelstenen en de nieuwe gevelmaterialen.

Auteur: Architect Geert Houtmeyers - oktober 2013

Identikit renovatiespecialist Geert Houtmeyers
 

Geert Houtmeyers en zijn team hebben een uitgebreide ervaring in renovatieprojecten. In ieder project besteden ze aandacht aan energiezuinig en duurzaam bouwen.

 
 
 

 

 

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in