Renoveren
Bouwprojecten

Restauratiewerken The Grand in Nieuwpoort zijn gestart

Auteur: Bereal

The Grand in Nieuwpoort, de baanbrekende herbestemming van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’ en ‘The White Residence’, gaat een nieuwe fase in. Erfgoedontwikkelaar VDD Project Development heeft zo pas het startschot gegeven voor de restauratie – en opbouwwerken, een belangrijke volgende stap in de metamorfose van het iconische gebouw. Ondertussen loopt ook de verkoop van de appartementen als een trein. “Dat reeds 61 van de 70 appartementen verkocht zijn nog voor de werken écht van start zijn gegaan, bewijst dat er veel vraag is naar bijzondere en duurzame appartementen in een historisch kader op een toplocatie”, zeggen Johan Vandendriessche en Thibaut De Vos, Managing Partners bij VDD Project Development.

De Belgische kust wordt vooral gekenmerkt door de eentonige Atlantikwall die de kustlijn tekent, toch zijn er hier en daar nog enkele erfgoedparels te vinden. Eén van die unieke monumenten, het voormalige 'Le Grand Hôtel' uit 1924, later gekend als de 'White Residence' in Nieuwpoort, krijgt binnenkort nieuwe toekomst als de nieuwe landmark The Grand. Om de grandeur van het iconische gebouw te herstellen en zijn status terug te geven, wordt een indrukwekkend en duurzaam totaalproject gerealiseerd. Met 70 bijzondere appartementen, het gelijkvloers dat wordt opengesteld voor het grote publiek met o.a. een historische bar en brasserie op de Zeedijk, creëert VDD een hefboomproject met meerwaarde voor het monument en de ruimere omgeving.

Een nieuwe milestone in het bouwproces

Na de opstart van gedeeltelijke ontmantelings- en afbraakwerken binnenin het pand en de archeologische vooronderzoeken in 2022, werd recent het startschot gegeven voor de restauratie- en opbouwfase van dit baanbrekende herbestemmingsproject. In samenwerking met aannemer Verstraete.team uit Roeselare, met ruime ervaring in restauratie-, renovatie- en nieuwbouwprojecten, wordt het gebouw de volgende maanden gestript. Langs de drie gevelzijdes werden indrukwekkende gevelschoringen geplaatst. Deze gele constructies zorgen voor de stabiliteit en instandhouding van de buitengevels en de historische traphal tijdens de funderings- en ruwbouwwerken. Vanaf september 2023 wordt dan vermoedelijk gestart met de funderings- en ruwbouwwerkzaamheden.

Ontworpen door Pritzker Architecture Prizelaureaat David Chipperfield

VDD ging voor het ontwerp van The Grand in zee met het gerenommeerde architectenbureau David Chipperfield Architects. David Chipperfield, oprichter van het bureau, haalde onlangs nog het wereldnieuws na het winnen van de prestigieuze Pritzker Architecture Prize 2023, ook gekend als de 'Nobelprijs voor architectuur'.

Voor de keuze om met David Chipperfield te werken, baseerde VDD zich op zijn expertise en fijngevoelige aanpak bij de renovatie en restauratie van bestaande gebouwen. Zijn vooruitstrevende aanpak volgt, net zoals VDD, de filosofie van adaptive reuse. Hij beperkt zich niet tot waardevolle restauraties, en vindt historische gebouwen belangrijk genoeg om er nieuwe functies aan te geven. Hierbij worden kwaliteiten van een gebouw gevierd en interventies worden toegelaten. In The Grand wordt dit concreet gemaakt door de toevoeging van de extra verdiepingen, in een hedendaagse architectuurtaal die het oorspronkelijke idee van het ontwerp versterken.

“Voor ons is erfgoed geen vast gegeven, het groeit en beweegt mee met de mens en maakt inherent deel uit van onze omgeving. Het is een bron van duurzaamheid en levenskwaliteit in een voortdurend evoluerende maatschappij. Met VDD willen we er de behoeder van zijn en we zijn ervan overtuigd dat we met David Chipperfield dé perfecte partner vonden voor een innoverend project zoals The Grand.” - Johan Vandendriessche & Thibaut De Vos, Managing Partners VDD

Futureproof wonen in een monument zonder vergelijk

Historisch erfgoed verzoenen met 21ste-eeuwse woondromen: het is een boeiende maar complexe oefening. Reeds bij het uitwerken van de plannen van The Grand in 2020 werd door VDD al rekening gehouden met een maximale duurzaamheid van het project.

“Duurzaamheid is een concreet engagement in al onze projecten. Met onze aanpak dragen we niet enkel bij tot het behoud van erfgoed en een circulaire economie. Met het oog op ecologie en het zo laag mogelijk houden van de energiekosten van onze bewoners, weren we fossiele brandstoffen uit al onze projecten. In The Grand werd gekozen voor een energieconcept met individuele warmtepompen die worden aangesloten op bijna 10km geothermische boringen onder de nieuwe parking, alsook 220 (onzichtbare) zonnepanelen.” - Johan Vandendriessche & Thibaut De Vos, Managing Partners VDD

Dat reeds 61 van de 70 appartementen verkocht zijn nog voor de werken écht van start zijn gegaan, bewijst dat er veel vraag is naar bijzondere en duurzame appartementen in een historisch kader op een toplocatie.

Meer info over The Grand is terug te vinden op www.thegrand.be.

Bron: Bereal

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in