Nadenken over bouwen

Bouwpartners: De energieverslaggever

De energieverslaggever is een nieuwe bouwpartner die met de invoering van de EPB in het leven werd geroepen. De energieverslaggever moet voor de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning aangeduid worden. Hij of zij zal het energieverbruik van een gebouw berekenen. Voor die berekening houdt de energieverslaggever of EPB-verslaggever rekening met de gebruikte materialen en installaties in het gerealiseerde gebouw. Het EPB-verslag moet uiterlijk zes maanden na de ingebruikname van het gebouw zijn ingediend.

Verantwoordelijkheid energieverslaggever

De energieverslaggever moet een waarheidsgetrouw en correct rapport opstellen. Dit omvat de gebruikte materialen, installaties, uitgevoerde werken,…Op basis van dit rapport gaat de bevoegde administratie na of de bouwheer de eisen uit de EPB heeft nageleefd. Wanneer dit niet het geval is, riskeert hij een boete.

De energieverslaggever draagt dus een zekere verantwoordelijkheid. Wanneer hij het verslag niet waarheidsgetrouw opmaakt, dan krijgt de verslaggever een boete opgelegd.


Kosten energieverslaggever

De kosten voor de energieverslaggever variëren heel sterk. In sommige gevallen neemt de architect deze verslaggeving ook voor zijn rekening. Hij kan dan een interessante prijs aanbieden omdat hij of zij de woning al kent en zich er dus niet in moet verdiepen. Die tijdsbesparing voel je natuurlijk in de eindafrekening.


Zie ook: Energieprestatie- en binnenklimaatregelgeving

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in