Bouwwerken
Crepi
Crepi of sierpleister is een materiaal om zowel de binnenmuren van een gebouw als de gevel buiten af te werken. Crepi als gevelmateriaal is een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelstenen.
De naam crepi komt van het Franse crépi. In correct Nederlands spreken we van gevelpleister, sierpleister of gevelbepleistering.
Samenstelling van crepi
Crepi of gevelpleister bestaat uit granulaten of vulstoffen, een bindmiddel en hulpstoffen.- Het hoofdbestanddeel – granulaat of vulstof - van crepi is zand of een granulaat van natuursteen. Denk aan marmer, kwarts, graniet, …
- Het bindmiddel houdt de granulaten samen. Dat bindmiddel in de gevelpleister kan een natuurlijk bindmiddel zijn, maar er zijn ook sierpleisters op basis van synthetische bindmiddelen of lijmen (acrylaathars, siliconen, …).
- Daarnaast zijn er ook nog hulpstoffen, om de pleister vuilafstotend, schimmeldodend, waterafstotend, … te maken.
Soorten crepi
Crepi of gevelpleister is dus al lang niet meer enkel van een kalkmengsel gemaakt. Al kun je de traditionele leempleister en kalkmengsels wel nog krijgen, als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke gevelpleister. Die natuurlijke pleisters zijn bijvoorbeeld: leem, kalk, straskalk, … Omdat ze vaak minerale gesteenten (de granulaten) bevatten, worden ze ook minirale pleister genoemd.Chemische pleisters daarentegen bevatten scheikundige stoffen die niet organisch zijn. Zoals siliconenpleisters of pleisters op basis van synthetische harsen. Al krijgen deze pleisters vaak het etiket ‘organische pleister’ opgekleefd.
Crepi aanbrengen
Crepi breng je laag per laag aan.De stukadoor vertrekt van een basispleister die op de buitenmuur of op de isolatie komt te zitten.
Daarna volgt een (eerste) laag sierpleister, eventueel afgewerkt met een toplaag in de gewenste kleur.