Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Crepi

Crepi of sierpleister is een materiaal om zowel de binnenmuren van een gebouw als de gevel buiten af te werken. Crepi als gevelmateriaal is een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelstenen.
De naam crepi komt van het Franse crépi. In correct Nederlands spreken we van gevelpleister, sierpleister of gevelbepleistering.
 

Samenstelling van crepi

Crepi of gevelpleister bestaat uit granulaten of vulstoffen, een bindmiddel en hulpstoffen.
  • Het hoofdbestanddeel – granulaat of vulstof - van crepi is zand of een granulaat van natuursteen. Denk aan marmer, kwarts, graniet, …
  • Het bindmiddel houdt de granulaten samen. Dat bindmiddel in de gevelpleister kan een natuurlijk bindmiddel zijn, maar er zijn ook sierpleisters op basis van synthetische bindmiddelen of lijmen (acrylaathars, siliconen, …).
  • Daarnaast zijn er ook nog hulpstoffen, om de pleister vuilafstotend, schimmeldodend, waterafstotend, … te maken.

Soorten crepi

Crepi of gevelpleister is dus al lang niet meer enkel van een kalkmengsel gemaakt.  Al kun je de traditionele leempleister en kalkmengsels wel nog krijgen, als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke gevelpleister. Die natuurlijke pleisters zijn bijvoorbeeld: leem, kalk, straskalk, … Omdat ze vaak minerale gesteenten (de granulaten) bevatten, worden ze ook minirale pleister genoemd.
 
Chemische pleisters daarentegen bevatten scheikundige stoffen die niet organisch zijn. Zoals siliconenpleisters of pleisters op basis van synthetische harsen. Al krijgen deze pleisters vaak het etiket ‘organische pleister’ opgekleefd. 
 

Crepi aanbrengen

Crepi breng je laag per laag aan.
De stukadoor vertrekt van een basispleister die op de buitenmuur of op de isolatie komt te zitten.
Daarna volgt een (eerste) laag sierpleister, eventueel afgewerkt met een toplaag in de gewenste kleur.
 

Crepi renoveren

Crepi of sierpleister kun je ‘renoveren’. Scheuren kun je bijwerken, waarna je de crepi kunt verven met een speciale gevelverf.
 

Crepi in alle kleuren

Crepi of gevelpleister bestaat in heel wat kleuren. Minerale gevelpleisters (op basis van kalk of cement) vind je in een 150-tal kleuren. Voor synthetische pleisters (op basis van acrylaathars of siliconen) zijn er 300 kleuren beschikbaar. 

Meer weten over crepi of gevelpleister?

Lees meer over het bepleisteren van de gevel in ons artikel Gevelpleister.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in