Aanbevolen partners

Renson - Ventilatie, zonwering
Logo Sto NV
logo Xella
Bouwwerken

Creatieve innovaties voor de gevel

Een gevel kan je vandaag in honderden verschillende materialen afwerken: het ene al creatiever en gewaagder dan het andere. De fabrikanten zitten bovendien niet stil, en brengen jaarlijks nieuwe ideeën op de markt. Een overzicht.


Een strakke metaallook

Limeparts biedt met het Clipon gevelsysteem een oplossing om snel en eenvoudig een strakke, geventileerde gevel te creëren. Het innovatie van Clipon zit in de kleine standaard paneelformaten: ze zijn gemakkelijk te monteren door middel van een gepatenteerd kliksysteem. Het systeem is flexibel doordat je met een beperkt aantal profielen en accessoires alle mogelijke vormen kan verwezenlijken. Alle panelen en profielen kunnen op de werf op maat worden gesneden. Door creatief om te gaan met de standaard paneelformaten en de vrije keuze van voegbreedte, kunnen gevels van elke hoogte en breedte worden bekleed.
Meer info: www.clip-on.be


sEptEm, energiebewuste baksteen

Energiezuinig bouwen, bewust omgaan met grondstoffen en rationeel energieverbruik worden voor iedereen steeds belangrijker. In deze context presenteert baksteenproducent Vande Moortel de energiebewuste en ecologische baksteen. De lijn kreeg de naam sEptEm/sEptEm+ mee.
Het dunnere sEptEm-formaat biedt de ruimte om de klassieke isolatiedikte van 5 cm te verhogen naar 8 cm. Met deze vervanger van de Forte/Forte+ moet je de gevel niet uitbreiden of verlies je geen ruimt in het gebouw. Bovendien kan je de steen verwerken met de gekende metseltechnieken en blijft een klassieke gevelopbouw met binnenmuursteen, isolatie en luchtspouw mogelijk. Op deze manier laat de sEptEm/sEptEm+ je toe om eenvoudiger te beantwoorden aan de eisen van de energieprestatieregelgeving (EPB-eisen).
Meer info: www.vandemoortel.be


Mix je unieke gevel met brickmix

Wienerberger maakt het mogelijk om verschillende gevelstenen uit zijn gamma door elkaar te mixen om tot een uniek gevelbeeld te komen. De werkwijze is eenvoudig: de architect stelt de ideale stenencombinatie voor zijn gevelontwerp samen, waarna Wienerberger tot 4 Terca en Desimpel gevelsteensoorten mengt op pallet volgens de mix en de percentages die de architect heeft doorgegeven. Deze ‘ideale’ paletten worden op de werf afgeleverd, waarna de metser meteen aan de slag kan.
Ook voor de metser biedt Brick-mix tal van voordelen. Aangezien er tot vier verschillende steensoorten op één kant-en-klaar pallet kunnen worden gemengd, heeft hij altijd de juiste stenen binnen handbereik en kan hij meteen aan de slag met de combinatie die de bouwheer of architect heeft bepaald. Dat bespaart hem niet alleen een pak tijd en ruimte op de werf, het betekent ook dat hij achteraf geen onnodige overschotten heeft.
Meer info: Wienerberger


C-Wall: prefab binnenmuur

Het verloop en de voortgang van een bouwproject is dikwijls onderhevig aan tal van factoren zoals de weersomstandigheden, het aantal beschikbare metselaars en de precisie van uitvoering. SBM, een dochteronderneming van Vandersanden, brengt met C-Wall geprefabriceerde muren die hierop een antwoord bieden. De verdiepingshoge muren uit keramische snelbouwstenen bieden voordelen ten opzichte van het klassieke handmatige metselen: ze zijn weersonafhankelijk, hebben een korte bouwtijd, een hoger rendement en een gegarandeerde kwalitatieve uitvoering.
Het gebruik van C-Wall beknot geenszins de ontwerpvrijheid van de architect. Het ruwbouwsysteem wordt volledig op maat gemaakt volgens het bouwplan rekening houdend met alle details, zoals raam- en deuropeningen, hoeken, vochtwerende folies, spouwhaken, enz…. Het monteren van voorgemetselde muren verloopt snel, is relatief eenvoudig en vergt weinig mankracht. Vandersanden, werkt momenteel aan de ontwikkeling van geprefabriceerde gevelmuren.
Meer info: www.c-wall.be


Isofinish: een innovatief isolatieconcept voor buitengevels
De 6 partnerbedrijven Recticel Insulation, Borgh, Deceuninck, Eternit, VMZinc en Wienerberger sloegen de handen in elkaar en werkten een oplossing uit voor de isolatie van de buitenmuur. Het biedt zowel voor nieuwbouw als renovatie een oplossing. Isofinish laat toe te isoleren zonder onderbrekingen of energielekken.
De Keymark-gecertificeerde Powerwall-isolatieplaat van Recticel Insulation is een ultradunne buitengevelisolatie met meer dan gemiddelde thermische prestaties. Ze is gemakkelijk te plaatsen, onder meer door een uniek tand en groef kliksysteem. De regelbare Facafix-gevelschroeven van Borgh garanderen dan weer een uitgelijnde en stabiele draagconstructie voor de buitengevelbekleding. Hierdoor wordt de draagstructuur tot op de millimeter uitgelijnd, met een rechte gevelafwerking als resultaat.
Qua afwerking laat het Isofinish?-concept zich combineren met tal van verschillende esthetische gevelafwerkingen, zoals sidings, steenstrips, leien, kleidakpannen, vezelcementplaten of zink.
Meer info: Isofinish

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in