Nadenken over bouwen

Bouwpartners: De landmeter

De landmeter is een wettelijk gediplomeerde en beëdigde deskundige die onroerende goederen en de werken die erop uitgevoerd worden identificeert, afbakent, opmeet, schat en zich met de registratie ervan bezig houdt.

Waarom werken met een landmeter?

Voor sommige werkzaamheden is de landmeter wettelijk gezien de enige partij die ze mag uitvoeren. Denk maar aan de afpaling van een perceel.

Daarnaast kan de juiste opmeting van een perceel of een te verbouwen woning jeveel tijd en geld besparen. Werken starten zonder een juist opmetingsplan is immers dikwijls vragen om problemen. Bij een waardebepaling van vastgoed is de tussenkomst van een landmeter uiteraard duurder dan een gratis schatting van een makelaar, maar het garandeert wel een onafhankelijke aanpak.

Taken van een landmeter

Wat zijn de taken van een landmeter? Een landmeter staat onder andere in voor:

  • Afpaling bouwkavel: het uitzetten van de grenspalen die de perceelsgrenzen aanduiden
  • Opmeting bouwkavel: Het opmeten of nameten van een bouwperceel dient door een erkend en onafhankelijk landmeter-expert te gebeuren. Zo kan je je nadien verhalen op deze expert bij een foutieve opmeting
  • Schatting en expertise van onroerend goed (grond, huizen, ...)
  • Muurovername: de landmeter-expert bepaalt de waarde van de over te nemen muur
  • Plaatsbeschrijving van onroerend goed
  • Attesten en verkavelingen

Ereloon van een landmeter

Net als bij de architecten wordt de landmeter vergoed volgens een ereloon en niet via een uurloon. Voor vaak terugkerende opdrachten zijn tabellen opgemaakt met richtlijnen voor een correcte en eerlijke bepaling van dit ereloon. Deze erelonen zijn echter niet bindend. Daarom is het raadzaam om voor het uitvoeren van de werkzaamheden duidelijke afspraken te maken over het ereloon.

Hoe kies ik een landmeter?

Op www.landmeter.be (onder het luik adressen) vind je alle erkende en beëdigde landmeters in ons land. Het is raadzaam enkele landmeters te contacteren en te informeren of ze de activiteit uitoefenen die je zoekt. Landmeters specialiseren zich vaak binnen één domein van hun beroep.

Meer info: Landmeter.be

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in