Nadenken over bouwen

Bouwpartner: De bouwmaterialenhandelaar

Je staat op het punt om te gaan (ver)bouwen en bent dus op zoek naar de geschikte materialen. Dan kom je automatisch terecht bij een bouwmateriaalhandelaar. Maar wat houdt dat beroep juist in? En vooral welke handelaar moet je kiezen?

Prijzen bouwmaterialen

Beginnen doen we met slecht nieuws. Een bouwmaterialenhandelaar wil net zoals elke handelaar winst maken en dat is nefast voor jouw portemonnee. Gelukkig krijg je daar heel wat voor wat terug. Naast kwalitatieve materialen biedt een goede handelaar ook service en advies aan. En wie weet toch een interessante offerte.

Beroepsvereniging handelaren in bouwmaterialen

Het is goed om te weten dat er een Belgische beroepsvereniging voor professionele handelaren in bouwmaterialen bestaat. Deze dient als spreekbuis voor de sector. Op de website van FeMa vind je alle professionele handelaars terug die bij hun zijn aangesloten.

Handelaar in bouwmaterialen kiezen

Maar hoe selecteer je nu jouw geschikte bouwmaterialen handelaar? Houd rekening met volgende kenmerken: service, advies en offertes.

Service van bouwmaterialenhandelaar

Een vriendelijke dame of heer aan de kassa van de winkel is altijd mooi meegenomen, maar een goede handelaar kan jou meer bieden. Bijvoorbeeld:

  • Het (gratis) leveren van de materialen op de werf
  • Het (gratis) aanbieden van een kraan of vrachtwagen
  • Zorgen voor een ‘spoedlevering’, voornamelijk bij vaste klanten

Advies van bouwmaterialenhandelaar

Goede raad is goud waard. Zeker in dit geval, want wat ben je met goede materialen als je ze niet juist kan plaatsen? Niets! Daarom zal een goede handelaar:

  • Uitleggen hoe je een materiaal moet toepassen
  • Uitleggen welke hoeveelheid je moet gebruiken
  • Uitleggen op welk tijdstip je best een bepaalde klus uitvoert
  • Aanraden of er goedkopere of meer kwalitatieve alternatieven bestaan
  • Als hij je volgende tips niet kan meteen kan geven, kan hij ze nog altijd opvragen bij een producent of verdeler van een product.

Offertes van bouwmaterialenhandelaar

Geld is vaak van doorslaggevende rol bij de keuze van een bouwhandelaar. Koop daarom niet bij de eerste de beste, maar:

  • Vraag op basis van het (voor)ontwerp offertes op bij verschillende handelaars. Dit moet niet noodzakelijk alleen in jouw buurt zijn.
  • Vergelijk de offertes samen met je architect of aannemer. Ga bij de vergelijking niet alleen kijken naar de totaalprijs, maar ook wat je er voor in de plaats krijgt. Bijvoorbeeld de kwaliteit van producten, de service en het advies.

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in