Nadenken over bouwen

Bouwfraudeurs sneller opgespoord

De sociale inspectie kan dankzij een nieuw computerprogramma veel gerichter fraudeleuze bouwbedrijven opsporen. De kans om sjoemelende aannemers aan te treffen loopt dankzij het programma op tot 65 procent, terwijl gewone controles maar 25 procent fraudeurs opleveren.


Het computerprogramma combineert gegevens van eerdere controles met allerlei fiscale en sociale data en geeft elk risicovol bedrijf een score.

In juni voerde de sociale inspectie een eerste controle uit op basis van het programma. De controleurs bezochten 46 werven, waar in totaal 186 werkgevers aan de slag waren. Bij twee derde werden ook effectieve inbreuken vastgesteld, zoals niet-aangegeven werknemers, niet-gemelde werven en tewerkstelling van buitenlandse werknemers zonder geldige verblijfsdocumenten.


Sociale inspectie

De sociale inspectie zal het computerprogramma ook gebruiken voor andere sectoren, in eerste instantie voor controles in fraudegevoelige sectoren zoals de horeca en de schoonmaak. Maar ook sectoren die minder vanzelfsprekend zijn, zullen aan bod komen.


Bron: Het Laatste Nieuws

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in