Nadenken over bouwen

Bouwen met architect en meerdere aannemers - gesplitste aanneming

Bij deze bouwformule zoek je een architect en vraag je voor de verschillende posten (ruwbouw, dakwerken, buitenschrijnwerk,...) offerte bij meerdere aannemers. Samen met de architect beslis je vervolgens aan wie de opdracht wordt toevertrouwd.

Vaak heeft de architect goede ervaringen met bepaalde aannemers. Het kan lonen om zijn tips te volgen, maar het kan ook een valkuil zijn.
Dring aan op regelmatige werfvergaderingen en of coördinatievergaderingen. Op die manier kun jij of de architect of een van de aannemers snel inspelen of anticiperen op eventuele fouten en kunnen de aannemers hun werk op elkaar afstemmen.

Voordelen van gesplitste aanneming

  • Is na zelf bouwen de goedkoopste manier van bouwen. Voor elke post kan je immers kiezen voor 'de beste koop'. Je kan verder geld besparen door de werken zelf te coördineren en dit niet aan de architect over te laten. Wees je er wel van bewust dat dit heel wat tijd vergt.
     
  • Je kan de aannemers vrij kiezen. Je doet dit best samen met je architect op basis van de offertes en referenties die de aannemers aan je overmaakten
     
  • Vraagt meer tijd dan sleutel-op-de-deur bouwen of werken met één hoofdaannemer omdat jij – of je architect – meer tijd steekt in het vergelijken van offertes en het coördinatiewerk. Daartegenover staat dat je woning niet is gebaseerd op een standaardplan, wat wel eens het geval is bij sleutel-op-de-deur bouwen.
     

Nadelen van gesplitste aanneming

  • Vraagt meer tijd van jou of je architect om de coördinatie te verzorgen in vergelijking met sleutel-op-de-deur bouwen of werken met één hoofdaannemer.
     
  • Het gevaar bestaat dat de aannemers bij eventuele constructiefouten een paraplu opentrekken en de schuld doorschuiven naar elkaar.
     
  • Een goed werfplanning opstellen en de verschillende aannemers op het afgesproken tijdstip op de werf krijgen, is moeilijker dan het lijkt. Wanneer een aannemer op zich laat wachten, kan hij de volledige planning in het gedrang brengen.
     
  • Je hebt geen bescherming van de Wet Breyne.

 

Meer weten over bouwen met architect en aannemer?

Lees ons dossier over de bouwpartners

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in