Nadenken over bouwen

Bouw blijft digitaliseren

Auteur: Bouwunie

Het aantal bouwbedrijven dat digitaliseert stijgt elk jaar maar ook het besef dat de verbeteringsmarge groot is groeit. Maar liefst de helft van de bouwbedrijven wil zijn digitale score opkrikken, zo blijkt uit een onderzoek van Bouwunie bij 194 bouwbedrijven.

De bouwsector heeft ook het voorbije jaar digitale stappen vooruit gezet. 90 procent van de bouwkmo’s is online te vinden, tegenover 83 procent vorig jaar. 55 procent is actief op sociale media, vorig jaar was dit nog 49 procent. 66 procent werkt in de cloud (60 procent vorig jaar) en 92 procent maakt gebruik van softwaretoepassingen (87 procent vorig jaar).

“Bij de meeste bouwbedrijven is al een zekere vorm van digitalisering ingeburgerd”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Het grote deel maakt al gebruik van softwaretoepassingen voor ondermeer facturatie, prijsoffertes, boekhouding en personeelszaken. Een op twee geeft zelfs aan dat tablets en smartphones een cruciale rol hebben op de werf. Hier speelt zeker het coronaeffect. De opgelegde maatregelen hebben vele bouwbedrijven het voorbije jaar gedwongen om versneld een digitalisering door te voeren.”

Toch geeft maar liefst 88 procent van de bevraagden aan remmingen te ervaren om verder de digitaliseren. De voornaamste reden is het gebrek aan ICT-kennis in het bedrijf, gevolgd door de investeringsprijs en het gebrek aan duidelijke informatie.

Jean-Pierre Waeytens: “We merken dat meer en meer bouwbedrijven mee op de digitale trein springen. Dat is goed en ook noodzakelijk. Een slimme digitalisering verhoogt de efficiëntie en is vaak kostenbesparend. Maar het vergt ook een investering van tijd en geld. Daarom willen we hen helpen.”

Om de aannemers de kans te geven zich onder te dompelen in de digitale mogelijkheden en uitdagingen organiseert Bouwunie deze week ‘De Week van de Digitale Aannemer’. Een hele week worden aannemers via webinars en online opleidingen geïnspireerd om digitaal aan de slag te gaan.

“We zorgen op een week tijd voor een massa aan inspiratie over diverse thema’s. Een deel van de webinars gaat over verschillende mogelijkheden van digitale administratie, maar ons aanbod gaat veel ruimer. Denk aan online rekruteren, BIM, cybersecurity, online marketing, het gebruik van drones en digitaal werken op de werf. Elke zelfstandige of KMO zal zijn gading vinden, we organiseren maar liefst twintig webinars. Wie wil kan ze trouwens ook achteraf bekijken op onze website”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Meer info op www.dedigitaleaannemer.be

Bron: Bouwunie

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in