Aanbevolen partners

LOGO Huysman Bouw sleutel op de deur
Sleutel-op-de-deur

Bostoen bouwt bijna-energieneutraal (BEN)

BEN staat voor bijna-energieneutraal. Vanaf 2021 is bouwen volgens de BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken en dat minstens een deel van de energie die nog nodig is, uit groene energiebronnen wordt gehaald. Bostoen heeft ondertussen reeds meer dan 300 opgeleverde woningen die voldoen aan de BEN-normen.
Met een BEN-woning die gecertificeerd passief is, loopt u echt voor op de norm: uw woning is dubbel zo goed geïsoleerd dan de BEN-norm voorschrijft. Samen met een goede luchtdichtheid en energiebesparende ventilatie, heeft u in een passiefhuis dat slechts 20% verwarming nodig in vergelijking met de BEN-normen. Kiest u daarbovenop voor een geothermische warmtepomp en zonnepanelen dan heeft u een E0 woning. Hierdoor bent u ook in 2020 nog steeds mee! Onze kijkwoningen scoren stuk voor stuk E0 of lager.


Wat zijn de BEN-principes?

Op 19 juli 2013 legde de Vlaamse Regering in een principiële goedkeuring vast dat een BEN-wooneenheid een E-peil lager dan of gelijk aan E30 moet halen om te beantwoorden aan het ‘BEN-niveau’.
De definitie van een BEN-gebouw is vastgelegd in het decreet op 29 november 2013. Hieronder vindt u de verschillende BEN normen met daarnaast de waarden van Bostoenwoningen.
U-waarde BEN-norm Bostoen BEN-woning gecertificeerd passief Bostoen BEN-woning
 Vloer  ≤ 0,24 W/m²K  0,09 W/m²K of 25 cm   0,24 W/m²K of 7 cm
 Muur  ≤ 0,24 W/m²K  0,13 W/m²K of 18 cm   0,22 W/m²K of 9,5 cm
 Plat dak  ≤ 0,24 W/m²K  0,12 W/m²K of 24 cm  0,23 W/m²K of 12 cm
 Hellend dak  ≤ 0,24 W/m²K  0,12 W/m²K of 40 cm  0,23 W/m²K of 24 cm
 Glas  ≤ 1,10 W/m²K  0,6 W/m²K  1,1 W/m²K
 E-peil  ≤ E 30  ≤ E 30  ≤ E 30
 K-peil  ≤ K 40  ± K 15  ± K 30
 Netto energiebehoefte  ≤ 70 kWh/m²  ≤ 15 kWh/m²  30 - 40 kWh/m²
Elke BEN-woning moet ook gebruik maken van alternatieve energiebronnen. U heeft onder andere de keuze uit zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp... . Bij de passiefwoningen van Bostoen kiest 75% van de klanten voor een bodem/water warmtepomp. Bij de niet-passieve woningen kiezen onze klanten eerder voor zonnepanelen, eventueel in combinatie met een zonneboiler.

Uw voordeel?

Wie bouwt volgens de BEN-principes maakt de slimste keuze! Want de extra investeringen in energiebesparende maatregelen en groene energie betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. BEN-woningen en gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Minstens een deel van de energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald.
Wie voorloopt op de standaard, wordt zelfs extra beloond met:
  • Stevige premies
  • Korting op de onroerende voorheffing
  • Een extra voordelig bouwkrediet bij sommige banken

Meer info: Bostoen

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in