Nadenken over bouwen

Binnenkijken bij Arjaan De Feyter

Te midden van groene bossen in Bonheiden wilde een koppel met twee kinderen een grote, maar toch compact ingerichte nieuwbouwwoning. Een echte open haard, een mooie leefkeuken met grote kastenwand en een aparte slaapzone voor de kinderen waren enkele must haves.

Binnenkijken bij Arjaan De Feyter
Tweewekelijks gunnen we onze bezoekers een kijk in spraakmakende Belgische woningen, lofts en appartementen. Samen met vooraanstaande architecten en interieurarchitecten presenteren we de mooiste woningrealisaties, zowel nieuwbouw als renovatie. 
Identikit  
 
 • Type woning: vrijstaande woning
 • Locatie: Bonheiden
 • Bouwjaar: 2008
 • Woonoppervlakte: 385m²
 • Opvallende materialen:witte epoxyvloer, doorzichtig gelaagd glas (overloop boven de inkom)
 • Opvallende technieken: domotica, indirecte verlichting
 • E-peil: 90
 • K-peil:55
 • Krachtlijnen:gesloten voorgevel, open achtergevel
 • Architect: Michel Muylaert, Oude Schrieksebaan 42, Bonheiden, 015-51 25 68
 • Interieurarchitect: Arjaan De Feyter, Azalealaan 31, Zoersel, 03-385 93 86
 • Tuinarchitect: Patrick Verbruggen, Hondshoek 58, Bonheiden, 015-33 14 33
   

Wensen van de bouwheer

Dit gezin had al een woning waaruit ze niets wilden meenemen. Ze wilden met een propere lei beginnen. Zo wensten ze een huis met perspectief in de benedenruimte en een duidelijke scheiding van de kinderzone en de zone van de ouders boven.

Uitdaging voor de architect

De woning moest ondanks zijn grootte toch compact en huiselijk zijn.

Concept van de woning

Het concept van de woning bestaat uit twee balkvolumes met aan de straatzijde een vrij gesloten gevel. Om de eenvoud van de voorgevel te versterken werd de garagepoort in de zijgevel ingeplant. Het inkomgeheel in een nis met een hoogte van meer dan 5m geeft een zekere monumentaliteit aan de woning. De dakoversteken en de terrassen in de achtergevel functioneren als zonwering en de grote glaspartijen zorgen voor een optimaal contact van de leef- en slaapruimtes met de achterliggende tuin.

Doorheen de woning lopen

De inkomhal leidt onmiddellijk naar de lange leefruimte met links de keuken en ontbijtruimte, in het midden de eetruimte en rechts de leefruimte met open haard en achterliggend nog een werkruimte. De bovenverdieping is gescheiden voor de ouders en de kinderen: de twee kinderen hebben elk hun slaapkamer met een gezamenlijke badkamer, de ouders beschikken over een master bedroom met badkamer en inloopdressing. De badkamer staat als een blok pal in het slaapkamerdeel. Ook is er boven nog ruimte voor een logeerkamer.

Blik op het interieur

Duurzame technieken en energie

Aangezien deze nieuwbouw uit 2008 dateert, is naar een E-peil van 90 toegewerkt. Dat is meteen ook de reden waarom niet in een zonneboiler of warmtepomp geïnvesteerd werd. De vloerverwarming draait op een hoogrendementsketel op gas. Wel investeerde het gezin in een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie.

Auteur: Kelly Cuypers
Fotografie: Karel Moortgat

Mis de laatste bouwnieuwtjes niet!

Ontvang onze wekelijkse updates vol nuttige tips over bouwen en verbouwen.

Wens je deze folder te lezen? Vul dan eenmalig je email adres in